Hrvatski radio

Radio Split

Javno je dobro - Ne daj se Cetino

14.09.2017.

13:00

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U četvrtak, 14. rujna, od 15 sati, na supetarskoj rivi, organizira se potpisivanje peticije protiv gradnje plinske termoelektrane na Peruči. Istoga dana, javnu tribinu Ne daj se Cetino, organizira Inicijativa Javno je dobro, u supetarskoj Gradskoj vijećnici, s početkom u 19 sati. Prijenos predavanja

možete pratiti i uživo na facebook profilu Za Naš Supetar.

Ovo je treće predavanje u okviru Inicijative JAVNO JE DOBRO, domaćin je udruga Za naš Supetar ali prvo na otocima o problemu pitke vode bez koje život na našim otocima nije moguć, a osobito ne onima koji vodu dobivaju iz rijeke Cetine.

Osim građana pozivaju se i predstavnici hotelskih kuća, gospodarstva, vinarija i drugih pravnih subjekata jer bez pitke vode neće biti ni turizma ni prehrambene industrije, a čak i zalijevanje nasada je problematično jer bi se unosilo gomilu štetnih tvari u tlo, počevši od teških metala.

Inicijativa Javno je dobro okupila je mnoge udruge i građane oko iste ideje, očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra, oko vrijednosti koje su nama svima od primarnog interesa, zraka, mora, obale, voda, livada i šuma. Oko naše zemlje, našeg mora, obale i otoka za nas i za buduće generacije.

Nakon prvog predavanja dr.sci. Šterca u Supetru (udruga ZaNaS - Za Naš Supetar), drugog, Mislava Cvitkovića u Kaštelima (udruga KEKS - Kaštelanski eko stožer) članovi Inicijative JAVNO JE DOBRO nastavljaju s organizacijom predavanja, pa je tako u četvrtak treće predaavanje s predavačima :

Mislav Cvitković mag. phys., doktorand fizike na Friedrich-Alexander Univeristät Erlangen-Nürnberg, te djelatnik Instituta Ruđer Bošković i Ante Janković iz inicijative 'Ne daj se Cetino!',   vlasnik tvrtke za rashladnu tehnologiju, pokretač peticije za zaustavljanje termoelektrane Peruća

Termoelektrana Peruća je plinska termoelektrana koja bi se trebala graditi odmah pored postojeće brane Peruća, nazivne snage 500 MW. Termoelektrana bi bila kombi-kogeneracijska, dakle uz električnu energiju proizvodila bi i industrijsku toplinu. 

Projekt termoelektrane dio je velikog projekta VisViva, kojeg razvija tvrtka MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u vlasništvu Zorana Burića, muža ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović-Burić. 

Struka i znanost u javnosti već su jasno pokazali da je termoelektrana Peruća

1) ekološki pogubna jer će grijati Peruću i Cetinu i u nju ispuštati otrovne otpadne vode, a u zrak velike količine teških metala i otrova - čime će uništiti rijeku Cetinu i Cetinski kraj

2) energetski besmislena jer takve elektrane se zatvaraju u svijetu zbog neisplativosti i zastarjele tehnologije

3) ekonomski neisplativa jer cijena proizvodnje električne energije u njoj je veća od vrijednosti energije na tržištu

4) strateški opasna jer će u koncesiju uzeti najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, Peruću i rijeku Cetinu.  

Izgradnjom termoelektrane Peruća cijelo makarsko, omiško, splitsko, trogirsko priobalje i zagora, te svi srednjedalmatinski otoci koji piju iz Cetine - 500 000 ostat će bez pitke vode!!!

 Nijedan argument znanstvenika iznesen u javnosti još nitko nije pobio. Peticiju protiv termoelektrane potpisalo je oko 15 000 ljudi, 12 000 internetski i 3000 na papiru. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.