Hrvatski radio

Radio Split

Kajkavka Vera Grgac ovjenčana maslinovim vijencem

06.08.2022.

11:05

Autor: Croatia rediviva

Croatia rediviva

Croatia rediviva

Foto: HRT / HRT

U Selcima na otoku Braču, navečer 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a uoči 79. godišnjice talijanskoga fašističkog paljenja Selaca, pred pozornom publikom na Trgu Stjepana Radića ispred crkve Krista Kralja održana je 32. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što.

Sudjelovalo je dvadeset pjesnika iz svih triju hrvatskih jezičnih stilizacija: čakavske, kajkavske i štokavske.

Dr. Drago Štambuk smotru je utemeljio palindromske 1991. godine o Krvavi Uskrs, kao odgovor na velikosrpsku agresiju, a pod integracijskom „Zlatnom formulom hrvatskoga jezika ča-kaj-što“. Njegovim ustrajnim naporima i dugotrajnim promicanjem spomenuta Formula konačno je 29. studenoga 2019. od Povjerenstva Ministarstva kulture proglašena kulturnim dobrom i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine, pod Rješenjem broj Z-7412, postavši tako svojevrsnim zakonom o hrvatskome jeziku; ona predstavlja stožer koji okuplja i osmotski prožima sve tri dionice hrvatskoga trojednog jezika, i ča i kaj i što. Formula formira metaforički bedem, braneći hrvatski jezik od velikoštokavskog presizanja s Istoka, dok ravnotežno preslaguje svehrvatski odnos prema jeziku, književnosti, kulturi, identitetu i politici, upirući istodobno u hrvatsku jezičnu budućnost.

Obraćajući se nazočnima utemeljitelj Štambuk nazvao je Zlatnu formulu jezičnim i političkim ujediniteljem, gralom i hrvatskom osovinom koja hrvatski jezik bogati iznutra. Slijedio je govor načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića koji je iskazavši punu podršku smotri, a navevši riječi velikog hrvatskog filologa i intelektualca akademika Radoslava Katičića – nazvao Formulu jednim od najvažnijih projekata od osnutka hrvatske države, te najavio 80. godišnjicu paljenja Selaca koja će se održati u ozračju 33. Croatiae redivivae. Utemeljitelj je svečano otkrio 31. ploču sa Zida od poezije prošlogodišnjeg ovjenčanika Ivana Kramara na kojoj su uklesani njegovi stihovi: Budi život svoga života. O njemu kao jednom od najvećih poetskih iznenađenja u posljednje vrijeme nadahnuto je zborio Luko Paljetak.

Takmeni dio započeo je čitanjem Nazorove Masline (Sanda Hržić), a blagoglagoljili su redom: Drago Štambuk koji je u čast Dana pobjede proštio vizionarsku pjesmu „Slavuj i tvrđava“, kao i pregršt svojih čakavskih stihova; Zvjezdana Čagalj, Sanja Mošić, Darko Rundek, Petar Tyran, Biserka Goleš Glasnović, Stanko Jerčić, Tomislav Žigmanov, Silvija Buvinić, Vera Grgac, Sanda Hržić, Vjekoslava Jurdana, Darija Žilić, Ivona Džimbeg, Hrvoje Peruzović, Marijan Grakalić, Vlasta Vrandečić Lebarić i Luko Paljetak.

Povjerenstvo u sastavu prethodnih oliveata proglasio je novom oliveatkinjom kajkavku Veru Grgac koju je maslinovim vijencem ovjenčao utemeljitelj. U glazbenom intervalu Darko Rundek izveo je maestralno svoje skladbe: U borbi sa silama i Ruke.

Evo što nam je rekao utemeljitelj susreta pjesnik, diplomat i liječnik Drago Štambuk:

Drago Štambuk

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.