Hrvatski radio

Radio Split

Kako spasiti park -šumu Marjan?

23.01.2019.

11:08

Autor: Josip Krželj

foto:Joško Kalilić

foto:Joško Kalilić

Foto: - / -

Oko 70% šume na Marjanu već je godinama zapušteno i neprohodno. Godinama nagomilane brojne otpale grane i visoka suha travom te gusto nisko raslinje i drača predstavljaju idealno stanje za požar koji bi se uz jaki vjetar, posebno buru, vrlo brzo proširio.

Koliko su zapuštenost, neprohodnost i nevidljivost zauzeli maha na Marjanu pokazala je volonterska akcija prije četiri godine kada je na dodijeljenoj fiktivnoj parceli br. 7 nakon čišćenja i uređenja pronađena velika kamena kuća (pojata - 6x4x3 m) za koju nitko nije znao što je i razlog da je na internetu na mapi uneseno 9 pojata kao kulturno-povijesno dobro Marjana, a deseta pronađena pojata nakon volonterske akcije je izostavljena jer se nije ni znalo za nju (udaljena je samo100 m od sjevernih Špinutskih vrata i oko 20 m južno od Tartaljinog šetališta po kojem dnevno prolaze tisuće posjetitelja koji je zbog zapuštenosti nisu ni mogli vidjeti). Čak je i od davnine uređeno pojilište za ptice ovom volonterskom akcijom otkriveno, a prije akcije ga od zapuštenosti ni ptice nisu mogle ni vidjeti ni koristiti.
Upravo ta činjenica predstavlja trenutačno veliki tehnički problem kako omogućiti djelatnicima JU i ostalim tručnjacima za šumarstvo prilaz oboljelim borovima za njihovu što bržu sječu i uklanjanje. Zapuštena i neprolazna šuma već godinama otežava prilaz od vjetra oborenim borovima koji neuklonjeni godinama trunu na zemlji i kako su stručnjaci dokazali čak i pogoduju pojavi i razvoju potkornjaka. Uređena Turska kula koja je udaljena svega oko 800 m zračne linije od Marjana, nije podesna za razvoj potkornjaka jer je šuma očišćena i uređena, nema otpalih grana ni stabala što vjerojatno ne pogoduje potkornjaku, pa su za sada krošnje svih borova zelene a istrovremeno je  prevencija od požara maksimalna.  Rekao je to   u razgovoru s Joškom Krželjom organizator volonterske akcije čišćenja Marjana dr. Joško Kalilić ....

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.