Hrvatski radio

Radio Split

Knjiga o humanitarnoj akciji "1100 kilometara za 1100 terapija"

13.01.2022.

11:06

Autor: HRT Radio Split

Ranko Dragičević

Ranko Dragičević

Foto: Facebook profil / Facebook

Predstavljanje knjige Srcem kroz planine bračkog filantropa i planinara Ranka Dragičevića održat će se u subotu 15. siječnja u 17 sati u kongresnoj dvorani Svpetrvs Waterman forum u Supetru na Braču. Knjiga svjedoči iskustvo sudjelovanja u humanitarnoj akciji za udrugu Brački poljupci 1100 kilometara za 1100 terapija u sklopu koje su Ranko Dragičević i Daniel Lončar prohodali čitavu rutu Via Adriatica.

„Knjigu sam počeo pisati par mjeseci nakon povratka s Via Adriatice te marljivo slagao svoja sjećanja i utiske u cjelinu. Na tom putu naletio sam na dobre i plemenite ljude koji su zaslužni za završetak ovog projekta. Dio od prodaje knjiga odlazi Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci, za bolju budućnost naših malih suotočana zbog kojih smo i krenuli na put. Knjiga predstavlja pisani dokaz o plemenitoj akciji te se nadam da će i budućim generacijama služiti kao putokaz ka većoj empatiji prema onima koji su tu, a često su nevidljivi”, kazao je autor knjige Ranko Dragičević.

Od ožujka do kraja svibnja 2021. prošli su pješački put koji spaja prirodne i kulturne specifičnosti jadranskog podneblja, a koji se sastoji od 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i ukupno 1100 kilometara. Inicijativa je organizirana u svrhu osiguravanja stabilnosti rada Udruge Brački pupoljci te je njome prikupljeno 169.800 kuna čime su osigurali 1.700 besplatnih terapija za djecu s teškoćama u razvoju na otoku Braču.

Nazočni će u subotu imati priliku pogledati kratak film podrške kojeg su za Ranka snimili prijatelji i poznanici prije nego se uputio na planinarsku rutu od rta Kamenjak u Istri do rta Oštro. Nakon toga, riječ ide pročelniku splitskog HGSS-a, Darku Gavriću. Himalajac i osvajač Mount Everesta, Mario Celinić, koji je napisao predgovor knjige s našim proslavljenim alpinistom Stipom Božićem, stoga će se i u njegovo ime obratiti prisutnima. Mirjana Nižetić, predsjednica Bračkih pupoljaka te gradonačelnica Supetra Ivana Marković također će se osvrnuti na novonapisanu knjigu i samu akciju 1100 kilometara za 1100 terapija. Čitav program vodit će Larisa Hržić, a predviđeno trajanje je sat vremena.

Ranko Dragičević govorit će o početnoj ideji prilikom pisanja knjige Srcem kroz planine te će kroz PowerPoint prezentaciju dočarati atmosferu s planinarenja u sklopu akcije 1100 kilometara kroz 1100 terapija u kojoj će naglasak staviti na ljude koje su on i Daniel upoznali na svom putu. Dodatak promociji knjige je izložba fotografija nastala na relaciji Via Adriatica. Događaj će se održavati po preporukama stožera te su Covid potvrde, maske i dezinfekcija pri ulasku u salu obavezni - najavili su organizatori.

Evo što je Denisu Šabiću o knjizi rekao Ranko Dragičević:

Ranko Dragičević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.