Hrvatski radio

Radio Split

Kolinda Grabar-Kitarović postaje prvom hrvatskom predsjednicom

15.02.2015.

07:01

Autor: Hina / Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postat će danas prvom hrvatskom predsjednicom nakon što na svečanosti na Trgu sv. Marka prisegne te od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primi predsjedničku lentu i oda počast državnoj zastavi.

Svečanost počinje nakon pucnja Gričkog topa u podne i oglase se zvona Crkve sv. Marka, ispred koje se održava svečana inauguracija. Do Trga će predsjednica stići Uspinjačom i proći Ćirilometodskom ulicom kroz špalir građana i povijesnih postrojbi, a inauguraciju će uveličati i Počasno-zaštitna bojna čiji će pripadnici biti u odorama svih rodova Oružanih snaga.

Nakon intoniranja himne Lijepa naša domovino, odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, te međimurske pjesme Dej mi Bože koju će a capella otpjevati solistica Renata Sabljak, slijedi prisega.

Nakon prisege, nova predsjednica će odati počast državnoj zastavi a istodobno će s Tuškanca topovi Oružanih snaga ispaliti deset počasnih plotuna. Tijekom počasti zastavi bit će izveden recital Himna slobodi Ivana Gundulića.

Slijedi inauguralni govor prve hrvatske predsjednice koji će trajati 20 do 25 minuta, a potom će biti izveden prigodni umjetnički program: puhački orkestar HV-a izvodi Odu zemlji Jakova Gotovca iz opere Mila Gojsalića", Folklorni ansambl Lado otpjevat će tradicionalnu pjesmu Lijepo pjeva za lugom djevojka, a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a pjesmu Ljubim te do bola, slijedi arija iz Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca u izvedbi zborova Lado, HRT-a, Ivan Goran Kovačić i Izvor.

Svečana inauguracija završava uz pjesmu Dream for the future zbora Izvor, a tada će prvoj hrvatskoj predsjednici moći čestitati domaći i strani uzvanici.

Inauguraciji će, uz najviše sadašnje i bivše državne dužnosnike nazočiti 88 inozemnih izaslanstva, među kojima osam šefova država, te predstavnici političkog, kulturnog, vjerskog života i građani.
Nakon svečanosti bit će priređen domjenak, a 40-ak uzvanika bit će na svečanom ručku nakon kojega će predsjednica Republike održati niz bilateralnih susreta.

Za inauguraciju akreditirano je više od 300 novinara.

Stotine Grobničana na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović

Dva najveća moguća autobusa krenula su jutros prema Zagrebu s više od stotinu prijavljenih iz Dražica.

Zamjenica načelnika Općine Jelenje Ana Faraguna Linić: Konačno smo mi Grobničani dočekali i taj dan, da i mi malo gremo našoj Kolindi va Zagreb,a ne samo da ona k nan dojde….

Svoju su predsjednicu jedva dočekali u zavičaju, euforija i radost još traju u cijeloj općini. Očekivanja su ogromna i isprepliću se s dobrim željama i podrškom.

Grobničanima u Zagrebu i okolici poručuju da im se svakako pridruže na Markovu trgu: …da malo poćakulamo po Grobnički pošto su va Zagrebu pa verovatno nimaju prilike koristit taj govor, da budemo skupa..., poručuje Faraguna Linić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.