Hrvatski radio

Radio Split

Komemorativni skup u spomen na komodora Ivicu Tolića

03.09.2019.

12:15

Autor: RS

Komemorativni skup u spomen na komodora Ivicu Tolića

Komemorativni skup u spomen na komodora Ivicu Tolića

Foto: - / -

Dan uoči 51. rođendana, u subotu 31. kolovoza preminuo je komodcor Ivica Tolić, ratni zapovjednik 3. imotske bojne i bivši zastupnik u Europskom parlamentu. Komemorativni skup i posljednji ispraćaj preminulog komodora Ivice Tolića bit će u utorak, 3. rujna.

Komemoracija je održana u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja u Domu Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ u Splitu u 11 sati, a posljednji ispraćaj bit će na groblju župne crkve Svetog Roka u Vinjanima Donjim u 17 sati.

Komodor Ivica Tolić rođen je 1968. godine u Imotskom. Tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a vojnu karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a zatim kao zapovjednik Flote HRM-a. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Završio je Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, a magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. godine u činu komodora, bio je angažiran u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada. Od 2016. godine bio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat završen prije nekoliko mjeseci. Preminuo je nakon teške bolesti.

Hrvatska vojska izgubila je velikog ratnika, zapovjednika i domoljuba, od njega se opraštaju mnogi branitelji, pamte ga kao čovjeka odanosti domovini i ljudske dobrote, istaknuo je u svom govoru na komemorativnom skupu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov,

Od komodora Tolića se biranim riječima oprostio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Mirko Šundov

Tomo Medved

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.