Hrvatski radio

Radio Split

Koncentracija plinova ne prelazi granične vrijednosti

19.07.2017.

10:49

Autor: Vesna Relić, Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Voda u splitskom okružju je sanitarno ispravna za piće, potvrđeno je iz laboratorija splitskog VIK-a. Na Karepovcu ne gori i stanje je uobičajeno! Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ: "Budite mirni! Koncentracija plinova ne prelazi granične vrijednosti". Posljednje trosatne koncentracije plinova

na području mjernih postaja Split, Solin, Kaštel Sućurac za plinove SO2 (sumpor IV oksida) i NO2 (dušik IV oksida) NE PRELAZE granične satne vrijednosti. 

Na  mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporovodika H2S su uobičajene, te su NIŽE od graničnih vrijednosti.

U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti. 

Preporuke koje je NZJZ uputio građanima  ostaju na snazi  zbog  još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja.

Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi ali može izazvati iritaciju dišnih putova kao i peckanje u očima stoga se i nadalje preporuča građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ukoliko se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci.

U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporuča se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom a na oči staviti sunčane naočale.

Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega, a NZJZ nastavlja pratiti ove vrijednosti te će ukoliko dođe do povećanja koncentracija obavijestiti sve nadležne službe, a prije svega Službu 112.

Nenad Blažević poslao nam je jutrošnje snimke splitskih požarišta iz drona na linku (uz pjesmu "Sign Of The Times" Harryja Stylesa): https://vimeo.com/226110097

Evo što je o jutrošnjem stanju na Karepovcu Vedrana Krstić Ivaniševioć doznala od direktora Čistoće Miroslava Delića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.