Hrvatski radio

Radio Split

Konferencija o ljudskom dostojanstvu

07.12.2021.

21:51

Autor: HRT Radio Split

Deklaracija o ljudskim pravima

Deklaracija o ljudskim pravima

Foto: http://www.mvep.hr/custompages/static/hrv/files/081210_deklaracija_ljudska_prava.pdf) / MVEP

U povodu 73. godišnjice objave Opće deklaracije o ljudskim pravima, u petak 10. prosinca 2021. godine od 9 do 18 sati u Studentskom domu Bruno Bušić u Splitu održat će se Konferencija o ljudskom dostojanstvu, u organizaciji Brune Petrušića, poslijedoktoranda na Fakulteta društvenih znanosti Angelicum u Rimu, u suradnji s udrugom Teofil.

U petak, 10. prosinca u Splitu će se održati jednodnevna Međunarodna znanstvena konferencija 7:3 u sklopu obilježavanja godišnjice objave Opće deklaracije o ljudskim pravima. Na konferenciji sudjeluju, među ostalima i Ingrid Godkin iz Europske komisije (iz kabineta Dubravke Šuice), Ladislav Iličić iz EU Parlamenta, Željka Markić, Marko Vučetić, Ivana Ninčević Lesandrić i drugi političari, novinari, sveučilišni profesori i poduzetnici. Program traje od 9 do 18 sati, a cijela konferencija će biti izravno prenošena na Youtube kanal Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prva rečenica Preambule same Deklaracije naglašava da „je priznanje urođenog dostojanstva te jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske obitelji temelj slobode, pravde i mira u svijetu“. Ovom konferencijom želimo obilježiti godišnjicu objave najvažnijeg dokumenta u povijesti čovječanstva: Opće deklaracije o ljudskim pravima. Kao što i sam dokument naglašava u citiranom dijelu Preambule, urođeno i neotuđivo ljudsko dostojanstvo te posljedično i prava koja proizlaze iz tog dostojanstva, temelj su pravednijeg društva, zalog su globalnog mira i fundamentalna su odluka poštivanja ljudske slobode i savjesti.

Ova konferencija želi u fokus staviti upravo ljudsko dostojanstvo, odnosno, urođeno i neotuđivo dostojanstvo svake ljudske osobe koje je, kao takva, nositelj ljudskih prava koja su univerzalna i temeljna vrijednost suvremenog svijeta i modernih društava. Stoga je i sama konferencija u svom sadržaju i tematskom opredjeljenju usmjerena analizi i tematiziranju ljudskog dostojanstva u važnim segmentima ljudskog života – bilo onih društvenih koji se vraćaju kroz kulturu i zakonodavni okvir oblikuju atmosferu i mentalitet unutar kojega se razvija i napreduje svaki pojedinac, bilo oni koji se izravno tiču ​​svake ljudske osobe koja samom činjenicom da jest, zahtijeva poštivanje svoje slobode i savjesti - najavio je Petrušić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.