Hrvatski radio

Radio Split

Konferencija Vojnog odbora NATO-a o sigurnosti u svijetu

17.09.2016.

22:02

Autor: HRT, Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Splitu je održana konferencija Vojnog odbora NATO-a, najvišeg vojnog tijela Sjevernoatlanskog saveza. Prvi se put skup na toj razini održava u Hrvatskoj, a sudjeluju načelnici glavnih stožera 28 zemalja članica, kao i Crne Gore koja je na pragu članstva.

Konferenciju je otvorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Najavila je kako će se na konferenciji konstruktivno raspravljati i nastaviti razgovori na temeljima summita NATO-a u Varšavi i Walesu na kojima su saveznici NATO-a pokazali impresivnu ujedinjenost, istaknuvši kako je sada njihov zadatak ići korak dalje u suočavanju s brojnim izazovima koji su pred Savezom, poput nestabilnosti u svijetu koje ga okružuju. "Odgovor na pitanje kako se suprotstaviti svim tim izazovima može se sažeti u jednu riječ - koja sadržava temeljna načela i vrijednosti NATO-a, a to je solidarnost", poručila je.

"Šefovi država i vlada  istaknuli su da NATO mora imati sposobnost odgovora na izazove preko naših granica. Ujedno mora nastaviti s jačanjem međunarodne sigurnosti pomažući svoje partnere i surađujući s međunarodnim institucijama i organizacijama", istaknuo je predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a Petr Pavel. "Hrvatska je ravnopravna članica NATO-a i kontinuiranim sudjelovanjem u operacijama Saveza pokazuje predanost načelima koji spajaju savez", dodao je.

U Splitu održana sjednica VNS-a

Pod predsjedanjem predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, u Splitu je u subotu održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj je predsjednik Vlade Tihomir Orešković izvijestio o temama i rezultatima neformalnog sastanka šefova država i vlada 27 članica EU održanog u petak u Bratislavi. Razgovaralo se i o aktualnim podacima o stanju migracija s ciljem planiranja daljnjeg usuglašenog postupanja nadležnih državnih institucija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.