Hrvatski radio

Radio Split

"Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća"

12.02.2020.

20:00

Autor: VR

"Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća"

"Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća"

Foto: - / -

"Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća" naslov je knjige Ive Goldsteina, koja će se, u organizaciji udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista i izdavačke kuće Profil Knjiga održati u četvrtak, 13. veljače 2020. godine s početkom u 18 sati, u Hotelu "Park".

Činjenica da je Hrvatska u 20. stoljeću bila u okviru pet država drži otvorenim stalno pitanje što je bilo najvažnije u hrvatskoj povijesti u tom proteklom stoljeću. Pritom je, kako kaže sam autor, od posebne važnosti da se povijesna događanja u tom vremenu ne ocjenjuju po mjeri kolektivnih ili osobnih interesa i probitaka, nego da ih valja tumačiti okolnostima i uvjetima njihovog razvoja. Autor u knjizi predstavlja 15 tema iz hrvatske povijesti 20. stoljeća, koje pretežno spadaju u političku povijest. Zajedničko im je to da i danas izazivaju veliki interes javnosti. Goldstein tako piše o tome je li Jugoslavija za Hrvatsku bila idealan državni okvir ili tamnica naroda; je li Ante Pavelić slijednik ideologije Ante Starčevića; kad je počeo partizanski ustanak; što je Hrvatima značila NDH i je li Jasenovac bio logor smrti ili radni logor, je li Alojzije Stepinac svetac ili kolaboracionist; je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih; je li Franjo Tuđman otac domovine ili ovakve Hrvatske...
Držeći se današnjih dominantnih metodoloških koncepata, on te teme i pitanja vezana uz njih stavlja u primjeren povijesni i društveni kontekst te ih čini zanimljivim, čitljivim i informativnim, suprotstavljajući se tako sve prisutnijem revizionizmu, koji zaposjeda i kulturne, obrazovne i druge društvene institucije u Hrvatskoj.    
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.