Hrvatski radio

Radio Split

Kositi travu oko okućnica, sklanjati otpad!

20.07.2017.

12:31

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Doktor Joško Kalilić uspio je sačuvati svoju kuću od požara u Korešnici - Žrnovnici te je u svom obraćanju javnosti poželio podijeliti neka svoja razmišljanja kako bi se ubuduće izbjegle slične katastrofe.

Ne ulazeći u razne uzroke požara, treba znati da 90% svih požara na javnim površinama u svijetu započinju u suhoj travi koja se brzo širi na zapuštena grmlja te niske grane borova i ostalih stabala. Ako je pri tome prisutan jaki vjetar vatra se širi velikom brzinom (20 m u minuti) što je teško kontrolirati i dobro organiziranoj vatrogasnoj službi koja u tim slučajevima ima najvažniji zadatak obrane kuća i ostalih materijalnih dobara.

Moja razmišljanja i savjeti za prevenciju požara:

1. Pridržavanje zakonske odluke o zabrani loženja vatre na otvorenom prostoru u ljetnoj sezoni naročito za vrijeme pojačanog vjetra.

2. Potpuno gašenje opušaka (mnogi pušaći ih bez odgovornosti neugašene bace na zemljanu površinu što je uzrok brojnih požara – zato neka ih bar prije bacanja potpuno ugase )

3. Uređivanje okućnica - uklanjanje otpada, suhe trave i grana te otpalog lišća (ukupna površina okućnica u Splitu je velika - kao površina 10 Marjana)

4. Obavezno košenje trave i ostalog niskog raslinja oko kuće i uklanjanje svakog zapaljivog otpada.

5. Stabla borova ne bi se smjela nalaziti unutar 20-ak m od kuće.

Dr. Joško Kalilić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.