Hrvatski radio

Radio Split

"Krunom hrvatskih vladara" u Solinu i Klisu

07.10.2018.

21:52

Autor: MV

"Krunom hrvatskih vladara" u Solinu i Klisu

"Krunom hrvatskih vladara" u Solinu i Klisu

Foto: - / -

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i Udruga studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ na Dan neovisnosti RH 8. X. 2018. obilježit će dva datuma značajna za hrvatsku srednjovjekovnu povijest - obljetnicu smrti kraljice Jelene (8. X. 976.) i obljetnici krunidbe kralja Zvonimira (8. X. 1075. ili 1076.).

U sklopu te manifestacije oživljene povijesti održat će se prigodni program na tri značajna starohrvatska arheološka lokaliteta na području Solina i Klisa: uz ostatke crkve Blažene Djevice Marije na Gospinu otoku; u crkvi sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva) te na kliškoj tvrđavi.

Program će započeti u 12.30 svečanim mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni od Gospina otoka uz rijeku Jadro do ostataka crkve sv. Petra i Mojsija (Šuplja crkva). Povijesne postrojbe koje će sudjelovati u mimohodu: „Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), „Domagojevi strijelci“ (Vid), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana) će u 13 sati u crkvi sv. Petra i Mojsija uprizoriti i krunidbu kralja Dmitra Zvonimira.

Nakon toga, program će se nastaviti u 14.30 na kliškoj tvrđavi uz sljedeće škole i radionice oživljene povijesti:

14.30 škola mačevanja i streličarstva: „Kliški uskoci“

15.15 škola heraldike: Mate Božić - „Najstariji hrvatski zemaljski grbovi“

16.00 škola glagoljice i likovna radionica: Anamarija Bašić

Ova manifestacija odvija se već treći put (2014., 2016., 2018.) u sklopu projekta „Regnum Croatorum“ čiji je cilj valorizacija starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području i prezentacija srednjovjekovne oživljene povijesti iz perioda vladavine kneževske i kraljevske kuće Trpimirovića (od prve polovice IX. do kraja XI. stoljeća). Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, Općine Klis, tvrtke „Clissa“ te Turističke zajednice grada Solina. Ulaz na tvrđavu je slobodan za sve posjetitelje škola i radionica. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.