Hrvatski radio

Radio Split

Ledia Kostandini instalacijom oživljava splitsku jezgru

07.03.2022.

21:55

Autor: Culture Hub Croatia

"Blowing In The Wind"

"Blowing In The Wind"

Foto: Ledia Kostandini / Ledi Kostandini

U sklopu programa PRAZNINE 2022. 7- ožujka na nekoliko lokacija u povijesnoj jezgri Splita održava se akcija "Blowing in the Wind" autorice Ledie Kostandini. Cilj je "privremena aktivacija zatvorenih prostora u povijesnim jezgrama Splita i Dubrovnika", a u Splitu su odabrani prostori Dioklecijanove ulica (pokraj Centra za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata), Poljana Grgura Ninskog, Carrarina poljana, Dominisova ulica (vrt) i Sjeverni zid Dioklecijanove palače.

U organizaciji platforme Culture Hub Croatia i ove godine održava se projekt Praznine, koji je u 2020. i 2021. realiziran kao reakcija na višegodišnju problematiku rastućeg masovnog turizma. Projektom Praznine otvorili smo prostore u splitskoj gradskoj jezgri koji se ljeti koriste u turističke svrhe te smo ih dali na korištenje umjetnicima i građanima “van sezone”, tijekom zimskog perioda.

Da bismo zaključili priču o Prazninama u Splitu, htjeli smo valorizirati odabrana umjetnička istraživanja pa smo pozvali nekoliko umjetnica i umjetnika koji su 2020. i 2021. godine bili uključeni u projekt, upoznali se s gradom i razvijali ideje, da osmisle umjetničke intervencije. Pozvani umjetnici/e su: Ledia Kostandini (Albanija), Driton Selmani (Kosovo), Tin Dožić (Hrvatska), Lana Stojićević (Hrvatska) i Verica Kovacevska (Sjeverna Makedonija).

Drugi tjedan ovogodišnjih Praznina otvara rad Ledie Kostandini “Blowing in the Wind”, koji je postavljen na nekoliko lokacija u staroj splitskoj jezgri, i koji će građani mogli pogledati do nedjelje 13. ožujka.

Autorica o radu:

"Polazište rada moj je prvi posjet Splitu 2020. godine, kada sam primijetila komade odjeće koji se suše na vjetru, u centru grada. Tu i tamo, doimali su se kao zastave koje ukazuju na postojanje života mještana iza tih zidina. Zaintrigirana, počela sam pratiti te tragove, baš kao da pratim sitne otkucaje srca grada, pulseve koji pokazuju da ovo monumentalno mjesto ima svoj pravi život, ne samo onaj turistički. U radu koristim tekstil za stvaranje 'invazivnih' struktura duž ulica starog grada. To je svojevrsna akcija koja ima za cilj svojatanje teritorija. Ove strukture zauzimaju tek zrak oko zgrada, kao što to obično čine obične plahte. No, u ovom slučaju zahtijevaju pažnju i postaju mirni osvajači javnog prostora. Istodobno, naslov rada referira se na stanje nečega o čemu treba raspravljati, stanje ambivalentnosti i neizvjesnosti, kao što su ovi 'zidovi' pod povjetarcem."


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.