Hrvatski radio

Radio Split

Liberal Hrvoje Bašić: „Puljak riskira kaznu od 50.000 kn“

19.03.2022.

19:17

Autor: HRT Radio Split

HSLS-ovci na Rivi

HSLS-ovci na Rivi

Foto: HSLS Spliot / HSLS

Danas je na splitskoj Rivi konferenciju za medije održao HSLS koji je predstavio novo pomlađeno vodstvo u Splitu, na čelu s izabranim Hrvojem Bašićem. Podršku su mu došli dati predsjednik HSLS-a, bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak te predsjednik HSLS-a SDŽ-a i vijećnik u županijskoj skupštini Toni Garac. Objavljujemo priopćenje HSLS-a:

Tom prilikom Dario Hrebak je istaknuo zadovoljstvo da novo vodstvo čine novi i mladi ljudi koji Gradu Splitu mogu ponuditi nove politike:

"HSLS ne želi biti samo stranka Bjelovara, želimo se vratiti na nacionalnu scenu, otvarat ćemo teme poreznog rasterećenja gospodarstva, digitalizacije, energetske samodostatnosti, a na lokalnoj razini ukidanje prireza, transparentnosti, gospodarenja otpadom i smanjenja lokalne administracije. Očekujem da će novo vodstvo HSLS-a ovakve teme konstruktivno predlagati novoj gradskoj vlasti“ – poručio je Hrebak.

Novi predsjednik HSLS-a u Splitu Hrvoje Bašić, potvrdio je kako će voditi konstruktivnu politiku, ali i jasno upozoravati na sve propuste i obećanja vlasti:

"U skoro godinu dana mandata gradska vlast je imala svojih pluseva, ali i minusa. Sve što je dobro za Split, mi ćemo uvijek podržati. Na njihove minuse ćemo itekako ukazivati, ali isto tako nuditi naša rješenja i prijedloge, za razliku od ostatka oporbe. U ovom vremenu krize i neizvjesnosti, poskupljenja javnih usluga nisu rješenje, nego upravo suprotno. Mi moramo građanima olakšati život u ovom gradu, a gospodarstvo pustiti da prodiše. I dalje imamo ogroman problem po pitanju otpada, a jedino recikliranje koje se u Splitu događa je recikliranje starih ideja i projekata. Svi procesi u gradu se jednostavno moraju ubrzati, inače ćemo opet imati 4 godine stagnacije“ – izjavio je Bašić.

Dodaje kako je aktualnoj vlasti očito bilo lako govoriti o transparenosti dok su bili oporba, ali sada iz pozicije vlasti to trebaju i dokazati djelima:

„HSLS je 'bjelovarsku transparetnost' unio u Zakon i sada je ona obvezna za sve lokalne čelnike. U dobroj namjeri upozoravamo gradonačelnika da riskira kaznu od 50.000 kn i to iz njegova džepa, ukoliko do lipnja ne objavi sve račune grada, a po novom zakonu je dužan to učiniti. Građani imaju pravo znati kako vlast troši svaku njihovu kunu“ - zaključio je Bašić.

Županijski predsjednik HSLS-a i vijećnik u Županijskoj Skupštini Toni Garac, dajući podršku novom splitskom vodstvu, najavio je jačanje stranke i u ostalim gradovima s novim ljudima. Također, istaknuo je nezadovoljstvo činjenicom da kompletna oporba u Županijskoj skupštini, a HSLS je dio oporbe, još uvijek nema svog potpredsjednika skupštine:

"Taoci smo Mosta i Centra koji odbijaju dogovor oko potpredsjednika i ne žele imenovati svoje ljude u Skupštinske odbore, čime se stvara slika kako je cijela oporba nekonstruktivna, politički neodgovorna i ona koja ne želi u potpunosti sudjelovati u radu Skupštine. Odgovorno tvrdim da to nije tako. Za nas u HSLS-u takav stav je pogrešan, poglavito uzimajući obzir vremena u kojima živimo, a koje i od nas, pa iako smo oporba, traži maksimalan angažman" - istaknuo je Garac.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.