Hrvatski radio

Radio Split

Međunarodnog dana Svjesnosti o celijakiji

15.05.2021.

20:09

Autor: RS

Međunarodnog dana Svjesnosti o celijakiji

Međunarodnog dana Svjesnosti o celijakiji

Foto: - / -

Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju u Splitu, već 20 godina pruža aktivnu podršku oboljelima od celijakije i roditeljima djece koja imaju postavljenu dijagnozu celijakije. Društvo ima status pravne osobnosti za istupanje u javnosti čime povećava vidljivost ove populacije

specifičnih prehrambenih potreba oboljelih od celijakije. Te svakodnevne za život i zdravlje važne potrebe još uvijek nisu dovoljno prepoznate na našem prehrambenom i ugostiteljskom tržištu, što ne zadovoljava osnov prehrambenih potreba oboljelih od celijakije. 
 
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Svjesnosti o celijakiji (16. svibnja), apeliramo na svijest cjelokupne javnosti, postavljanjem fokusa na kruh naš svagdašnji  (i sve pekarske i konditorske proizvode od bezglutenskog krušnog brašna), koji su oboljelima od celijakije otežano dostupni (participira se tek kupnja bezglutenskog krušnog brašna, koje je u maloprodaji deseterostruko skuplje od uobičajenog i svima dostupnog krušnog brašna), Rijetko je i nedovoljno zastupljen pakirani bezglutenki kruh produljene svježine, te bezglutenska tjesteninina, koji se ne participiraju a čije maloprodajne cijene prelaze i stotinjak kn/po kilogramu!
Ostali pekarski proizvodi i kolači se u bezglutenskoj verziji kod nas niti ne proizvode, a rijetko i tek povremeno uvoze, pa su za većinu oboljelih od celijakije tek predmet neostvarenih želja, koje se tek u rijetkim prigodama mogu ispuniti. 
 
Bezglutenksa prehrambena dijetalna prehrana je za oboljele od celijakije jedina terapija i propisani lijek, oporezovana s PDVom od 25%, što demantira tvrdnju i mišljenje liječnika specijalista (gastroenterologa) činjenicom da sve što ima status lijeka ima poreznu stopu od 5%!!!
Oboljeli od celijakije i prehrambeno diskriminirani, pozivaju sve koji znaju i mogu pomoći ovoj populaciji, čija se kameleonska bolest s mnogo različitih lica i pridruženih drugih autoimunih bolesti, sporo i teško dijagnosticira, da pruže podršku Društvima oboljelih od celijakije u naporima za njihova prehrambena prava i dostupnost artikala kojih nema dovoljno niti redovito na našem prehrambenom tržištu. 
Pokažite empatiju i razumijevanje prema prehrambenim manjinama koje imaju restriktivne, specifične i nešto zahtjevnije prehrambene potrebe od većinske populacije. 
U javnom prostoru, Splitsko-dalmatinsko društvo za celijakiju se oglašava na istoimenoj fb stranici koju zainteresirani mogu pratiti, i putem koje (u uvjetima pandemije) komunicira s članovima i javnošću. Za lipanj o.g. najavljuje nekoliko edukativnih radionica, čije termine i sadržaje zainteresirani mogu pratiti putem navedene fb stranice, postavljati pitanja i komentare, ali se i uključiti u programske aktivnosti Splitsko-dalmatinskog društva za celijakiju. 
 
Društvo zahvaljuje Radio Splitu na dosadašnjoj suradnji i ustupanju medijskog prostora u radijskom eteru, što doprinosi većoj svjesnosti o celijakiji u javnosti  izvijestili su iz tog društva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.