Hrvatski radio

Radio Split

12:15 / 26.06.2018.

Autor: Mladen Vuković

Ministar Marić i župan Boban sa čelnicima lokalne samouprave

Ministar Marić i župan Boban sa čelnicima lokalne samouprave

Ministar Marić i župan Boban sa čelnicima lokalne samouprave

Foto: - / -

Umjesto 3. rujna, nova školska godina u Splitsko-dalmatinskoj županiji počet će 10. rujna, i svi će učenici od 1. do 8. razreda u 65 osnovnih škola, kojima je osnivač županija, dobiti besplatno udžbenike, koji će do kraja kolovoza biti u školama.

Rečeno je to na sastanku Predsjedništva županije sa svim gradonačelnicima i načelnicima lokalne samouprave, koje svojim sredstvima mogu nabaviti radne bilježnice i ostali školski pribor za svoje učenike.

Grad Split i Grad Makarska su osnivači škola na svom području, ali su i oni donijeli odluke o besplatnim udžbenicima pa se može reći da će baš svaki učenik i učenica u našoj županiji u rujnu imati nove besplatne školske knjige. Darovane školske udžbenike treba vratiti na kraju školske godine, a lanjske neoštećene knjige mogu se darovati nerazvijenim općinama u Lici ili Slavoniji - predložio je župan Blaženko Boban.

Manjka nam liječnika specijalista

Zbog neraspisivanja novih specijalizacija u splitskom zdravstvu prije pet-šest godina, odlaska liječnika u inozemstvo ili mirovinu, manjka nam specijalista i u KBC-u i u domovima zdravlja pa ćemo s lokalnim zajednicama sufinancirati specijalizaciju liječnika kojih je najmanje, to su prije svega radiolozi i pedijatru - kazao je župan Boban, dodavši da jedna specijalizacija na pet godina košta milijun kuna iz proračuna.

Država će darovati svoje nekorištene nekretnine gradovima i općinama  

Na kraju sastanka ministar državne imovine Goran Marić obećao je da će država darovati gradovima i općinama državne nekretnine koje još nisu u uporabi, kako bi se pokrenuo lokalni razvoj i zaposlili ljudi, a takvih je objekata u našoj županiji više od 2 tisuće i vlasničke odnose ćemo pokušati srediti u sljedeće tri godine.

Ministar Marić je tom prigodom potpisao ugovor kojim Republika Hrvatska daruje Gradu Splitu šest parcela s 2664 četvorna metra na području Karepovca, vrijednih sto tisuća kuna, čime Grad Split postaje jedini vlasnik na tom području odlagališta koje se sanira. Ugovor je u ime grada Splita potpisao dogradonačelnik Nino Vela.

Župan Blaženko Boban kazao da je iznimno zadovoljan sastankom s ministrom Marićem. Novi zakon o upravljanju nekretninama u državnom vlasništvu je jednostavniji i bolji, konkretno pomaže lokalnoj samoupravi, preuzima i njihove dugove za oduzeto zemljište koje je trebala plaćati država.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.