Hrvatski radio

Radio Split

Ministrica Obuljen Koržinek u posjetu Splitu

25.01.2022.

11:27

Autor: HRT Radio Split

Nina Obuljen Korženik i Blaženko Boban

Nina Obuljen Korženik i Blaženko Boban

Foto: HRT / HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u posjetu je Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je sa županom Blaženkom Bobanom te splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom razgovarala o projektima ulaganja i zaštite kulturne baštine u sljedećem financijskom razdoblju.

Zbog potrebe žurnog ulaganja u obnovu spomenika kulture oštećenih u potresu u Zagrebu i na Banovini, ove godine Ministarstvo kulture i medija neće moći pripomoći s onoliko sredstava koliko brojni pripremljeni projekti u našoj županiji zahtijevaju, ali će u sljedećim godinama ta potpora biti obimnija – kazao je župan Blaženko Boban, istaknuvši neke glavne projekte zaštite kulturne baštine u Dalmatinskoj zagori i na otocima:


 

Boban o sastanku

Splitsko-dalmatinska županija skrbi o iznimno bogatoj kulturnoj baštini, od koje su čak tri lokaliteta upisana na UNESKOVU svjetsku spomeničku baštinu, zbog čega je ovo jedina županija koja ima čak tri konzervatorska odjela, i nikada neće biti dovoljno uloženo sredstava – kazala je ministrica Nina Obuljen Koržinek:Nina Obuljen Koržinek

SASTANAK S GRADOINAČELNIKOM PULJKOM

Gradonačelnik Puljak sa suradnicama upoznao je ministricu Obuljen Koržinek s planovima i projektima Gradske uprave i gradskih kulturnih institucija koji se provode u cilju unaprjeđenja kulturne infrastrukture i sadržaja na području i u ingerenciji Grada Splita.

Poseban naglasak razgovora stavljen je na izradu Plana upravljanja Starom gradskom jezgrom. Naime, cilj je da se Plan u idućih 12 mjeseci, koliki je rok za izradu, dovrši uspješno i kvalitetno. Predmet razgovora bile su, neizbježno i gradske kulturne ustanove, ali i konzervatorske podloge kao bitna pretpostavka nizu ključnih gradskih projekata, kao i suradnja na svim institucionalnim kulturnim programima te daljnji projekti u cilju zaštite, valorizacije i revitalizacije iznimno bogate splitske kulturne baštine.

Gradonačelnik Puljak je, između ostalog, istaknuo planove i ciljeve Grada u projektima rekonstrukcije Doma mladih, kao i ljetnog Kina Bačvice te nastojanja da se kulturnim sadržajima oplemeni prostor tvrđave Gripe.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i želja da se ona intenzivira i operacionalizira na konkretnim projektima koje će Gradska uprava razvijati u uskoj suradnji s nadležnim ministarstvom i Konzervatorskim odjelom u Splitu - izvijestili su iz ureda gradonačelnika.

Ministrica u Gradu Splitu

Ministrica u Gradu Splitu

Foto: Grad Split / Grad Split

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.