Hrvatski radio

Radio Split

Mobilna aplikacija za praćenje prometa u Supetru

23.07.2021.

17:42

Autor: RS

Foto Grad Supetar

Foto Grad Supetar

Foto: - / -

Ususret jednom od najprometnijih vikenda u sezoni Smart city Grad Supetar lansira u javnost web aplikaciju za praćenje prometne gužve u trajektnoj luci i koloni za trajekt. Aplikacijom e-Promet građani i posjetitelji mogu brzo vidjeti dinamiku prometa u luci i trenutno stanje na prometnicama grada.

Grad Supetar u skladu s Operativnim planom razvoja pametnog grada uz već implementirana razna Smart City rješenja kao što su WebGIS platforma za upravljanje prostornim geopodacima grada, E-usluge kojim je digitalno transformiran rad gradske uprave, nastavlja razvijati i implementirati digitalna rješenja za unaprjeđenje života u gradu.

Najnovije Smart City rješenje djeluje u cilju rasterećenja središta grada od kolona za ukrcaj na trajekt i to uvođenjem digitalnog sustava, web aplikacije za praćenje i dojavu o stanju u prometu.

Grad se odlučio na razvoj pametnog rješenja temeljenog na real-time streamingu trajektne linije i najprometnijih čvorišta te na dijeljenju informacija u realnom vremenu na svojoj stranici i web aplikaciji.

Na taj način želi se unaprijediti informiranje posjetitelja i stanovnika koji su u koloni za trajekt, ali osobito dati  uvid u analizu podataka o dinamici gužvi i čekanja koja može biti temelj za planiranje putovanja i izbjegavanje gužve, kao i temelj za informirano i na podacima temeljeno planiranje voznog reda i pronalaženje drugih rješenja u suradnji s Jadrolinijom.

Izrađena je web aplikacija koja je putem poveznice https://ferry.gradsupetar.hr/ dostupna na službenoj stranici Grada Supetra na kojoj je svima zainteresiranima dostupan real-time streaming sa osam kamera koje pokrivaju prometnice grada od trajektne luke do izlaza iz grada, pojas najviše opterećen kolonom automobila za trajekt.

Streaming će bit dodatno popraćen ažuriranim podacima voznog reda (vremenom polaska i dolaska) te informacijom o popunjenosti svakog termina posebno. Tako će se u slučaju gužve, linija koja će biti  popunjena automobilima koji već čekaju u redu biti označena crvenom bojom i tekstom Crowded, dok će ostale biti označene zelenom bojom i Not crowded.

Aplikacija se redovito na dnevnoj bazi ažurira u suradnji i partnerstvu s Jadrolinijom, društvom za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta, s kojim društvom će Grad nadalje surađivati na usavršavanju aplikacije i razvijanju mogućnosti iste.

Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem Javnog poziva za sufinanciranje projekata primjene koncepta "Pametnih gradova" u postotku od 60% opravdanih troškova u iznosu od 149.250,00 kuna, izvijestili su iz Grada Supetra.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.