Hrvatski radio

Radio Split

Mogući novi lokalni izbori u Gradu Trilju

28.02.2022.

19:30

Autor: Marija Maroš

Postaja granične policije i Tranzitni prihvatni centar za strance u Trilju

Postaja granične policije i Tranzitni prihvatni centar za strance u Trilju

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je odluku o proglašenju sjednice Gradskog vijeća Grada Trilja od 30. prosinca 2021. godine nezakonitom te je proglasilo ništavom Odluku o privremenom financiranju Grada Trilja, koja je donesena na navedenoj sjednici.

Podsjećamo, nakon što na 7. sjednici triljskog Gradskog vijeća nije usvojen Proračun Grada Trilja za 2022. godinu, većina u Vijeću - NL Ivana Šipića i MOST sazvali su novu sjednicu na kojoj su donijeli Odluku o privremenom financiranju Grada Trilja za razdoblje 1. siječnja do 31. ožujka 2022. godine. No, gradonačelnik Ivan Bugarin istu je poništio jer je smatrao kako ona nije zakonita te je od Ministarstva pravosuđa i uprave zatražio da provede inspekcijski nadzor i Odluku o privremenom financiranju proglasi ništavom.

Nakon ovakve odluke Ministarstva pravosuđa i uprave, Vlada RH na prijedlog Ministarstva će donijeti odluku o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Trilja. Nakon toga, većina u Gradskom vijeću u roku od 8 dana može podnijeti tužbu Visokom upravnom sudu, koji onda u roku od 30 dana mora donijeti odluku. Ukoliko Visoki upravni sud potvrdi odluku Ministarstva pravosuđa i uprave, u roku od 90 dana održat će se novi izbori za Gradsko vijeće Grada Trilja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.