Hrvatski radio

Radio Split

"Morske priče" slikara iz udruge "Vlaho Bukovac"

19.12.2021.

13:02

Autor: Tonći Šitin

Morske priče

Morske priče

Foto: HPM Split / HPM Split

Izložba likovnih radova MORSKE PRIČE sa slikama članova Umjetničke likovno-književne unije Vlahe Bukovca iz Splita bit će otvorena  20. prosinca (ponedjeljak) 2021. godine u 18 sati u Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Glagoljaša 18, Tvrđava Gripe. Evo što nam je o izložbi rekla predsjednica ULKU Vlaho Bukovac Jagoda Kecman:

 


Jagoda Kecman

 Likovni osvrt na izložbi napisao je prof. dr. sc. Tonći Šitin, koji objavljujemo u cijelosti:

like pomorske strane ljudskog postojanja

Svaka nova izložba članova likovno-književne udruge Vlahe Bukovca svojevrsni je pokazatelj dosega slikarskih i kiparskih ostvarenja pojedinaca, njihove individualnosti i kreativne mašte, intimnih zabilješki i svojevrsnih vizualnih opservacija koje naviru sa svih strana. Na ovoj nedavnoj izložbi u kamenom domu uglednog Hrvatskog pomorskog muzeja Split kao da je otvorio još jednu poligonsku komunikaciju kojom želi iskazati slikarsku radoznalost koja je svoj bogati emotivni svijet približila vodenim putovima brodova, misteriju morskih dubina, zagonetnim ugođajima koji otkrivaju trenutne osjećaje ali i odraze života u njegovoj nedohvatljivoj punini.Marinisti, slikari svih zrcala mora, obala i luka, tematskim ciklusima natopili su svoje skrivene slikarske priče, njihov mediteranski obzor estetski nas veseli i uznemiruje, jaki gotovo fovistički kolorit dominira ekspresionističkim pejzažima štafelajnog slikarstva ali i apstraktnim nadahnućima. Čak 41 slikar, dva fotografa i dva kipara preuzimaju ulogu takmaca na ovom prijateljskom sučeljavanju tematski okrenutim morskim motivima koji su inače stalna preokupacija umjetnika iz dinamičnog Vlahe Bukovca koji se služe raznim tehnikama i materijalima.Svakako da je izazov naslikati more i zatvorene uvale s rustikalnim kućicama, šarena jedra na otvorenim plavim prostranstvima, idilu tišine bez ljudi ili dramske trenutke prijetećeg olovnog neba i mora koji postaju širi okvir i svojevrsni mentalni labirint u kojega se ulazi i izlazi kao u inkubator ideja koje se razvijaju u svim pravcima. ipak, doživljaji viđenoga manje su rezultat dodira s nepoznatim predjelima svijesti i tajni koje se kriju iza opne predmetnoga svijeta, da i ne govorimo o ispovjednim zapisima slikara o sebi i traumama oko nas, dominiraju vedre emocije, životnost i idiličnost, oda ljepoti postojanja. Nije rijetkost naići na ponavljanje ranijih rješenja, „posuđivanje“ motiva s interneta, tuđih zabilješki ili forsirane lirike koja širi mir i spokojstvo.Poznati analitički psiholog CG Jung podsjeća nas da „tko gleda van, sanja; tko gleda unutra, budi se!“. Umjetnost nije nakupina datosti postojećeg svijeta, već je ona ukupnost virtualnih preobražaja, tek u dinamici i promjenama, unutarnjim doživljajima može nastati autentični likovni govor. Razumije se,

Ni umjetnicima kao ni kustosima nema brze i konačne nagrade, svakim završetkom uvijek su na nekom novom početku, možda je nagrada imati kroz život toliko prilika za nove početke! Komunikacijske tehnologije i novi mediji veliki su izazov, raspon tema raste iz godine u godinu, putovi slikarske avanture nemaju kraja kao ni istraživanja pomorske prošlosti ili suvremene kontekstualizacije koja ne zaboravlja da pomorski život njeguje susrete, razmjene, povjerenje, sve ono što bi bez slike, fotografija, kipova ostalo skriveno i fragmentirano.Da likovnost ide pod ruku s pomorskom baštinom, da se nadopunjuju i stvaraju energičnu vizualnu predstavu u brojnim varijacijama i poljima obojenih ploha, da čine jedinstvenu atmosferu proživljenog i povezuju se ciljanom zainteresiranošću za probleme čovjeka i sudbinskoga mora, nimalo nije dvojbeno. Različiti su mediji, uvijek iste vremenske dimenzije, sugerirana atmosfera intimnosti čovjeka i mora, zadivljeni ljepotom onoga što nas okružuje zajednički nastojmo trajno sačuvati ispreplitanje prošlog, sadašnjeg u budućem djelatniku označivši našu stvaralačku nazočnost. Nego, hajde da zajedno pokušamo biti duga u oblaku nad nama!

Tonći Šitin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.