Hrvatski radio

Radio Split

MUP-ov poziv građanima - sudjelujte u anketi

13.03.2015.

14:47

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema ukupnom broju zabilježenih prekršaja nekorištenje sigurnosnih pojaseva drugi je najčešći prekršaj.

 S ciljem povećanja sigurnosti prometa, kroz provođenje projekta financiranog sredstvima Nacionalnog program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, Fakultet prometnih znanosti provodi istraživanje učestalosti korištenjasigurnosnih pojaseva u vozilima i zaštitnih kaciga na mopedima i motociklima.

Procijenjeni stupanj korištenja sigurnosnog pojasa u zemljama Europske unije kreće se u rasponu od 45% do 95%, prosječno 76%. U najrazvijenijim zemljama Europe prosječni stupanj korištenja sigurnosnog pojasa u automobilima iznosi i više od 90%. Podaci Biltena o sigurnosti prometa ukazuju kako je prema ukupnom broju zabilježenih prekršaja nekorištenje sigurnosnih pojaseva drugi najčešći prekršaj, odmah nakon prekršaja za nepropisnu ili neprimjerenu brzinu.

Kako bi istraživanja bila što potpunija, sastavljena je anketa za sudionike u prometu, koja će prikupiti podatke o relevantnim karakteristikama pojedinih sudionika u prometu (dob, broj godina vozačkog iskustva, prijeđena kilometraža, itd.) i karakteristikama vozila.

Anketa je u potpunosti anonimna, a za rješavanje ankete je dovoljno izdvojiti nekoliko minuta. Rezultati ankete i cjelokupnog istraživanja uz popratnu analizu bit će svima javno dostupni.

Stoga Vas molimo da i vi sudjelujete u ovom istraživanju ispunjavanjem ankete.

Anketi je moguće pristupiti putem sljedeće poveznice:

https://fpz-zpp.typeform.com/to/VmNBW4

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.