Hrvatski radio

Radio Split

Na Turskoj kuli spašen od smrzavanja jedini preostali beskućnik

08.01.2017.

16:10

Autor: dr.Joško Kalilić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za vrijeme radova čišćenja i uređenja zapuštenog najistočnijeg dijela Turske kule slučajno je pronađeno obitavalište starijeg beskućnika (prikriveno bujnim zelenim raslinjem) koji već 11 godina živi u neljudskim nehigijenskim uvjetima u maloj montažnoj dašćari .

 

Za vrijeme realizacije projekta „Čista i uređena Turska kula“  (2015.) pronađen je, nažalost, mrtav beskućnik u jednom od brojnih skloništa iz Domovinskog rata (vjerojatni razlozi su bili loši stambeni, higijenski i ostali socilalno-zdravstveni uvjeti itd...)

 

 Nakon svećanog otvorenja Turske kule (4.10. 2015) na  očišćenom i uređenom dijelu parka nije se više moglo vidjeti ni beskućnike ni ovisnike koji su prije volonterske akcije bili brojni zahvaljujući zapuštenom parku u kojem su se lako mogli skrivati.

 

 Međutim, na najistočnijem i do sada neistraženom i zapuštenom dijelu Turske kule (4-5000 m2) koji volonteri uz podršku Parkova i nasada zadnjih nekoliko tjedana čiste i uređuju neistraženi teren, pronađena su tri tajna skloništa iz Domovinskog rata te dva oktogonalna betonska postolja za protuavionske topove koji su u Domovinskom ratu služili za obranu Splita u slučaju napada neprijateljskih aviona.

 

Za vrijeme radova čišćenja i uređenja tog zapuštenog najistočnijeg dijela Turske kule slučajno je  pronađeno obitavalište starijeg beskućnika (prikriveno bujnim zelenim raslinjem) koji već 11 godina živi u neljudskim nehigijenskim uvjetima u maloj montažnoj dašćari (2x1 m) bez grijanja i svijetla okružen velikom količinom otpada unutar velikog oktogonalnog postolja za protuavionski top i u blizini skloništa za branitelje koje je još uvijek velikim dijelom pokriveno divljim raslinjem.

 

Volonteri i neki od pridruženih branitelja koji su također došli pomoći ovoj radnoj akciji (oni su i emocionalno vezani za obrambene utvrde na Turskoj kuli), uspjeli su upornim nagovaranjem uvjeriti pronađenog beskućnika da zbog dolaska mraza ( do – 7 stupnjeva) i bez ikakvog grijanja njegov pothranjeni organizam neće moći preživjeti te da mora otići u prihvatilište za beskućnike koje vodi udruga Most gdje ga očekuju osigurani obroci i smještaj u toplim prostorijama. 

 

Usprkos početnom otporu toj ideji ipak je nakon argumentiranog uvjeravanja odlučio otići u prihvatilište gdje se i sada nalazi te je odlučio tamo i ostati. 

Nakon ueđenja ovog atraktivnog najistočnijeg dijela Turske kule  brojni posjetitelji posebno djeca moći će uživati u igri, odmoru i pogledu na Split tim više što će se taj dio parka dobro uklopiti u projekt sportsko-rekreativnih sadržaja koji je u izradi.

 

Tako je na opće zadovoljstvo prisutnih volontera i branitelja zbrinut još jedan beskućnik (posljedni na Turskoj kuli) kojeg bi u slijedećim danima zbog nadolazećeg mraza vjerojatno našli smrznutog u njegovoj dašćari skrivenoj u šikarju na istočnom dijelu Turske kule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.