Ministarstvo poljoprivrede RH uvelo je nacionalnu staklenku koja će se morati puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla. Pravo na korištenje imaju registrirani pčelari, a zlouporabe li staklenku, bit će, uz zabranu njezina korištenja, javno prozvani. Med u njoj mora biti kvalitetan,
propisno deklariran i označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska".
Iz Saveza pčelara Hrvatske upućuju na tri jednostavna načina kako prepoznati pravi med:
- prvi znak da je med pravi jest da kristalizira – to upućuje na to da nema nikakvih primjesa u proizvodu.
- ako ga stavite na komad vatre i pokušate ga zapaliti, pravi med će gorjeti. Med koji je patvoren neće gorjeti.
- ako kap meda stavite na nokat, ona se neće proširiti, već će zadržati svoj oblik zbog viskoziteta koji med ima.
- žličicu meda stavite na papirni ubrus, presavijte dvostruko i stavite na stol. Kad taj ubrus podignete nakon desetak minuta – ako med nije prošao kroz ubrus, on je pravi med. Ako je probio papir i prošao do podloge na kojoj ste držali ubrus, proizvod ima nekih primjesa, a to nije pravi med.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.