Hrvatski radio

Radio Split

Nadbiskup Barišić primio akademika Kuzmu Kovačića

02.05.2022.

15:27

Autor: Silvana Burilović Crnov

Prijam kod nadbiskupa

Prijam kod nadbiskupa

Foto: SMN / SMN

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić primio je, u ponedjeljak 2. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, akademika Kuzmu Kovačića i ravnateljicu Muzeja grada Splita gospođu Branku Brekalo.

Povod susreta je samostalna izložba akademika Kovačića koja će biti izložena u kripti katedrale sv. Petra u Đakovu od 26. svibnja do 11. rujna 2022. te u Dioklecijanovim podrumima u Splitu krajem rujna ove godine.

Izložba će retrospektivno prikazati da je kiparski opus Kuzme Kovačića stvaran u razdoblju od gotovo pola stoljeća izrazito kršćanskoga nadahnuća. Dakle, od prvih djela stvaranih za studentskih dana u 70-tim godinama prošloga stoljeća pa do kiparskih ostvarenja zadnjih godina. U izložbenom prostoru Kovačićevo djelo zorno će svjedočiti kipara-vjernika koji je kršćansku vjeru svjedočio svojim skulpturama oblikovanim na kršćanskim vrijednostima u nezahvalnom totalitarnom komunističkom državnom ustroju. Ovu je njegovu bitnu odrednicu važno istaknuti upravo u čitanju njegova cjelokupnog opusa postavljenog u prostoru u recentnom izboru i dugoj kronološkoj liniji. Stoga je i sam izbor djela koncipiran na toj temeljnoj kiparevoj odrednici jer će tako najjasnije izraziti rečenu tvrdnju o njegovu kršćanskom nadahnuću. Dakle, od skulptura izrazito lirskog diskursa oblikovanih u apstraktnoj formi do monumentalnih figuralnih kipova postavljenih u sakralnim prostorima, prikazanim na velikim fotografijama.

Akademik smatra važnim napomenuti da su i izložbeni prostori u kojima bi djela bila postavljena od naročitog značenja jer simbolički kazuju da kršćanska vjernička sloboda u našem društvu nije u potpunosti slobodna. Oba su izložbena prostora „katakombe našeg vremena“ (Kripta Đakovačke katedrale i Dioklecijanovi podrumi u Splitu) i oba generiraju snažnom poveznicu hrvatskoga sjevera i juga, Đakova i Splita i iznad svega promiču kršćansko i nacionalno jedinstvo u živoj vjeri izraženoj u živom likovnom jeziku kipareva djela. Izložba Kuzme Kovačića prva je u nizu kojim pokreće i veliki ciklus izložbi pod naslovom „Strossmayerov put“ kojega je koncipirao Milan Bešlić a koji će prirediti i ovu Kovačićevu izložbu. Ovaj izložbeni projekt podupire nadbiskup Đuro Hranić i Grad Đakovo, ravnateljica Muzeja Grada Splita Branka Brekalo te splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Nadbiskup Barišić je istaknuo kako su grad i nadbiskupija ponosni na svoje umjetnike koji su prepoznatljivi diljem domovine i šire. Naglasio je da umjetnost kršćanskog nadahnuća povezuje nebo i zemlju, da su umjetnici na svoj način proroci u Crkvi koja ima proročku dimenziju. Nadbiskup, akademik i ravnateljica fotografirali su se ispred reljefa s likom pape Ivana Pavla II. kojeg je Kovačić izradio 2016. godine.

Silvana Burilović Crnov


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.