Hrvatski radio

Radio Split

Nakon Trilja, i Solin na privremenom Proračunu za 2022. godinu

02.01.2022.

11:47

Autor: HRT Radio Split

Solin

Solin

Foto: HRT / HRT

Nakon Grada Trilja, ni Grad Solin nije dobio Proračun za 2022. godinu, a politički odnos snaga u gradskom parlamentu im je sličan: u oba grada gradonačelnik je stalno iz redova HDZ-a, a nakon lanjskih lokalnih izbora, prvi put u oba Gradska vijeća većinu ima široka koalicija nezavisnih lista i ostalih oporbenih stranaka. I dok u Trilju HDZ nije digao ruku za novi Proračun, a Gradu Solinu to nisu učinili vijećnici iz vladajuće koalicije. Tako je stupio na snagu Privremeni proračun do 31. ožujka, u visini do četvrtine sredstava potrošenih u istom razdoblju prošle proračunske godine. Ako se do konca ožujka ne izglasa redoviti Proračun za 2022. godinu, slijede novi lokalni izbori, ali samo za novo Gradsko vijeće, ne i za gradonačelnika!

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević poslao je priopćenje javnosti, nagovješćujući da zbog tofga mnogi u gradskim ustanovama neće imati za plaće! Evo priopćenja: 

"Grad Solin je Nakon što je vladajuća većina u Gradskom vijeću, na sjednici održanoj 22. prosinca 2021. godine, bez podnesenih amandmana i bez ikakvih obrazloženja nije usvojila gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2022. godinu, na prijedlog predsjednika GV usvojena je Odluka o privremenom financiranju.

Iako je bila mogućnost sukladno Zakonu o proračunu, ovom Odlukom predvidjeti znatno veća sredstva, predviđeni iznos osiguran Odlukom nije ni približno dostatan za zadovoljenja svih potreba građana u prva tri mjeseca 2022. godine. Ovom skandaloznom odlukom neće se moći isplatiti prava građana kao što su: isplata poklona novorođenoj djeci, mjesečne naknade za 4 i više djece, sufinanciranje porodiljnog dopusta, stipendiranje darovitih učenika i studenata, realizacija već započetih projekata....

Neće biti isplata za izjednačavanje cijene boravka djece u privatnim i gradskim vrtićima, a dovedene su u pitanje isplate plaća svim zaposlenicima ne samo Gradske uprave već i odgojiteljima i drugim zaposlenicima DV Cvrčak (kojih je više od 220) kao i plaće drugim ustanovama kojima je Grad osnivač. Ovo je samo dio posljedica nepromišljene i neodgovorne Odluke većine u Gradskom vijeću, a o svim detaljima, težini i posljedicama ovakve odluke gradonačelnik Dalibor Ninčević govorit će na press konferenciji koja će se održati u ponedjeljak, 3.1.2022. godine u Gradskoj vijećnici Grada Solina (Stjepana Radića 42) u 11:00 sati."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.