Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitska ratna veljače A.D. 1992. (1)

22.02.2022.

10:28

Autor: HRT Radio Split

Kinoteka Zlatna vrata

Kinoteka Zlatna vrata

Foto: HRT / HRT

U dva nastavka objavljujemo ulomke iz dnevnika koji je istaknuti splitski publicist Frano Baras vodio tijekom ratnih godina u Splitu.

 2. veljače

Krnje Predsjedništvo i družine iz srpskih 'krajina' zasjedaju u Beogradu već treći dan iza zatvorenih vrata. U Sarajevu demonstracije. Na Cetinju također. Zakuhalo se na svim stranama. Svakog trena može buknuti opći požar u BiH i Crnoj Gori. Ništa bolje nije ni u Srbiji. Armija se povlači iz Makedonije. U Hrvatskoj se predviđa 17 županija, danas u Večernjaku objavljene skice.

3. veljače

Potpuni raskol između Beograda (Srbija + krnje Predsjedništvo) i Babića kninskog koji odbija dolazak plavih kaciga ako se područje 'krajine' drži hrvatskim teritorijem! Bojim se da će nas Vance opet izigrati. Danas u Slobodnoj intervju s izvjesnim Krivićem koji se nalazio u skupini osuđenoj 1947. zbog podizanja hrvatske zastave na Marjanu 10. travnja. (Valjalo bi prikupiti podatke o svim tim poslijeratnim suđenjima. Inače će sve otići u zaborav.)

7. veljače

Sjednici Komisije za ulice pribivao i gradonačelnik prof. Slapničar. Bili odsutni dr. D. Šimundža i dr I. Petrinović. Razjasnio sam im 'podrijetlo' naziva Poljane Garibaldi i predložio da se izmijeni. Još smo raspravljali o imenu Josipa Broza. Komisija će se popuniti s nekoliko novih članova. Na kraju gradonačelnik pročitao članak o Hrvatskoj objavljen u nekoj australskoj novini (dao mu ga general Hribar). Tipičan primjer srpske propagande. Tako se negativno pisalo / piše i u nekim drugim svjetskim novinama. Sve su to podvale vještog i upornog srpskog lobija.

Na ribarnici sreo Nikšu Piasevolija (starijeg kolegu iz Klasične gimnazije). Pokazao mi pozivnicu na proslavu u povodu odlikovanja Milivoja Kujundžića, zapovjednika Civilne zaštite grada Zagreba, također i Tuđmanovu pohvalu za istoga. Dobro ga pamtim: bio je strah i trepet u poratnim danima, predvodnik skojevskih batinaša... Nikša i on zajednički su počeli pohađati Klasičnu još prije rata. Otac mu je bio jugoslavenski financ. 'Preokrenuo' se '71, pak je poslije bio 'na ledu' ali ne baš odviše! Jednom sam s njime (1971.) slučajno letio iz Zagreba u Split i stalno pazio što govorim, sumnjajući da me provocira...

13. veljače

Počelo zasjedanje Sabora. Očekuje se dolazak plavih kaciga. U Komisiji za ulice 'zapelo' na imenu Ive Tartaglie, iako smo pripremili opširnu povoljnu dokumentaciju. U Muzeju grada pokazali mi dio novouređenih prostorija. Nedjeljna Dalmacija (Profil) objavila 4. nastavak mog Ponoćnog dnevnika.

14. veljače

Bili na retrospektivnoj izložbi (prvoj samostalnoj!) kipara Andrije Krstulovića. Iz zdravstvenih razloga nije pribivao. Mnoštvo svijeta. Govorili: K. Prijatelj, D. Kečkemet, N. Ružić, a glumac J. Genda pročitao prigodnu pjesmu. Servirana obilata zakuska i šampanjac. Nismo se dugo zadržali. Čestitat ću mu pismeno. Knin su navodno blokirale jedinice JNA!?

15. veljače

Jutros navratila Đ. Ivanišević, pričala o danima provedenim u Dubrovniku. Kaže da je stanje veoma tužno, da je gradonačelnik Poljanić dva puta želio predati grad jugovojsci (teško mi je povjerovati da je to istina!). Dok crnogorski hahari pijančevaju na Žarkovici – promatrači EZ-a provode lude noći u hotelu. Inače, uveden je policijski sat. Dućani poluprazni, nema voća ni povrća – ima konzervi. Dubrovčani su – unatoč njegovoj novoj zbirci Iz progonstva – uvelike ljuti na Luka Paljetka, jer ih je napustio. Ukupno je stanje veoma teško, ozbiljnije nego što mislimo.

Večeras bio u Kinoteci 'Zlatna vrata' na svečanom otvorenju Dana hrvatskog filma u Splitu (15.-18. veljače, igranog, kratkometražnog i animiranog). Prilično mladih. Govorio donačelnik Mihanović. Vidjeli očuvane odlomke Karamanovih dokumentaraca o procesijama i karnevalu. Zatim animirane: Anno Domini, Guernica Croatica, Greeting from Croatia. Kratke: Mirta uči statistiku (dobro), Drugi kat podrum (stravično: rađanje i smrt, porod i obdukcija). Reportaže: Bona i Jelena (bijelkinja i crnac), Mala Venecija (Vranjic). Poslije zakuska. Ivan Martinac pitao pojedinosti o mom Ponoćnom dnevniku.

16. veljače

Večeras opet u Zlatnim vratima: projekcija Zabranjenih hrvatskih filmova 1972/73: Bino, oko galebovo (potresno o čudaku sa spomenika narodnim herojima, Splendid isolation (prihvatilište za beskućnike u susjedstvu zagrebačkog Hotela Esplanade), Recital (poput onih na splitskoj Tribini mladih), Zameteni trag, Orden (najnoviji 1987/ 88 o proizvodnji ordenja), 'Izazov' (čovjek ptica s Vidove gore).

17. veljače

Jučer ponovno gađali topovima Zadar i Preko na Ugljanu. Desetak ranjenih. A mi ne uzvraćamo! Poslao pismo Krstuloviću:

Dragi profesore i meštre,

Bio je pravi događaj naći se prošlog petka na otvorenju Vaše izložbe. Otkrili ste nam desetljećima samozatajno skrivana remek-djela. Jer svaka od Vaših terakota, mramornih ili granitnih skulptura zrači snagom i strašću, zanosom i ljepotom iskonskog ozračja hrvatske Dalmacije. Blagotvorni fluid Vašeg izvornog kiparskog nadahnuća prožeo je dvorane palače Milesi... Veselilo me što sam s ostalim mnoštvom Splićana mogao podijeliti spontano i nedvolično oduševljenje vašim umjetničkim djelom. Čestitam od srca i želim da u miru nastavite svoje plodno stvaranje. Živjeli!

Split, 16. veljače 1992.

18. veljače

Listao rukopis anonimnog 'igrokaza' s kraja prošlog stoljeća o životu splitskih težaka u vrijeme borbi narodnjaka s autonomašima. Pronašao ga u zbirci Manuscripta Naučne biblioteke. Valjalo bi ga istipkati i pripremiti za dogodišnju proslavu 100. obljetnice zgrade splitskog Narodnog kazališta.

19. veljače

Veoma hladno (-1). Nazvala novinarka iz TV Marjan. Žele da komentiram anketu koju namjeravaju provesti u povodu izmjene naziva ulica. Popodne se javila Vesna Čulinović Konstatinović, nova direktorica Etnografskog muzeja: pita bih li sudjelovao u razgovorima o karnevalu na TV. Rekoh da bi ove godine bilo bolje preskočiti tu temu, te neka radije pripremi nešto o Uskrsnim običajima. Večeras na TV prvi put vidjeli pustoš koju su 'dični' Crnogorci napravili po Konavlima. Nerviraju me protesti tog Helsinki Watcha. Što nam imaju zamjerati! Neka dođu vidjeti u kakvom je stanju trećina Hrvatske. Također i otrovni članci Jelene Lovrić u Slobodnoj. Kninski zubar pokušava osporiti odluke krajinske frakcije donesene u Glini. U svakom slučaju 'plavi' će uskoro stići. "Slobodna" još uvijek ni riječi (a kamoli slike!) o otvorenju Krstulovićeve izložbe!?


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.