Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991 (1)

04.10.2021.

19:01

Autor: Frano Baras

Foto HRT

Foto HRT

Foto: - / -

U četiri nastavka objavljujemo skraćene ulomke iz knjige Frane Barasa "Ratni dani pod Marjanom" o događanjima u listopadu prije 30 godina na početku Domovinskog rata. U prvom nastavku o blokadi hrvatskog Jadrana.

Blokada hrvatskog Jadrana

1. listopada

Tko je mogao pomisllti da ćemo sve ovo doživjeti! Napada nas srbo-crnogorska soldateska. Predao se kapetan JNA Pavić, s vojnog releja na Kozjaku. Kaže da više nije mogao podnositi ispade četničkih došljaka, koji prijete uništenjem Splita i okolice.

Nazvala Mrs Cynthia, opet sprema dobrotvorni koncert. Pita ma kako to da je intendant Sanader u nekim komisijama za razmjenu zarobljenika... Ne znam ni ja!

 

2. listopada

Javili iz Općine, da će Sekretarijat za kulturu regulirati plaćanje troškova za mikrofilmove o bombardiranju Splita 1944. Jučerašnja vijest da je na Visu počinio "samoubojstvo" viceadmiral V. Barović, bivši zapovjednik Pule, danas dopunjena glasinama da je on zapravo ubijen! Pojedini "splitski" Srbi bježe u Beogad i Knin. Tuđman je u Italiji. Bande već treći dan napadaju dubrovačko područje sa svih strana. Avioni tuku Srđ.

 

3. listopada

Od devet sati jutros opet pomorska blokada cjelokupnog Jadrana. Oko Dubrovnika pakao. Zapalili arboretum u Trstenom. Pravoslavci napadaju i od strane Trebinja (jednako kao što su 1806. združeni s Rusima haračili dubrovačkom okolicom). Tko će im ikada oprostiti sve zlo koje nam nanose.

Tuđman se popodne vratio iz Italije. Masonska klika opet po svome: priznati nas službeno ne namjeravaju, preporučuju prekid vatre - uvijek ista pjesma. Nešto bolji stav imajudemokršćani i papa naravno. Sve skupa jadno. Tuđman bi sutra trebao ići u Hagg. JNA luduje i udara sa svih strana. Danas su nekoliko puta pokušavali srušiti Maslenički most...

 

4. studenoga (sv. Frano)

Bio u Naučnoj biblioteci, poslije na promociji knjige Stećci i Vlasi A. Miloševića iz Sinja. Kao jedini promotor prof. Babić opet razvijao teoriju da stećci nemaju nikakvih nacionalnih temelja, već da su neuspjeli, primitivni plagijati rimskih sarkofaga...!

Pravoslavo-komunisti luduju oko Dubrovnika i oko Zadra (bombardiran 15 puta!). Srušili su Maslenički most! A ona trojica u Haagu opet bulazne o nekakovim prekidima vatre, deblokiranju vojarni itd. U Beogradu srbocrnogorski dio Predsjedništva preuzeo sve prerogative! Pa da to nije pravi udar! Svi izlozi po gradu prekriveni lijepljivim trakama, nešto kvalitetnijima od onih što smo koristili u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Slušao Tuđmanove izjave po povratku iz Haaga. Opet ista pjesma. Prekid vatre, smirivanje, razgovori...

Posije gledao u "Krupnom planu" razgovore o suživiotu saSrbima. Kako se uopće usuđuju o tome rspravljati u ovim trenucima! Na TV Marjan razgovor s dr. Romcem i Bobanom o obrani Splita. Opet potpuno zamračenje grada.

 

5. listopada

Agresija se nastavlja nesmanjenom žestinom. Divim se našim momcima kako odolijevaju. Je li moguće da nitko u svijetu ni prst nije pomakao da bi pomogao Dubrovniku! A koja bi se galama podigla da su, ne daj Bože, ugroženi Venecija, Amsterdam ili Monte Carlo! Hoćemo li ikada sve to moći oprostiti zapadnim prijateljima’?

Na Pjaci mnoštvo svijeta, na Rivi manje. Prekrasan sunčan dan. U daljini obrisi SMB- okupatorskog ratnog broda. Blokada! Primjećujem sve to više uniformiranih mladića s oružjem. Pojavio se proglas HSP, optužuju Tuđmana i prizivaju novu NDH. Dućani se sve to više prazne. Jedino je Pazar dobro opskrbljen.

Popodne saznao da je Cossiga namjeravao udovoljiti zahtjevu JA i preko Trsta prebaciti do crnogorskog primorja preostale tenkove i vozila s ljudstvom iz Slovenije! Nije li to sramotno. Navodno se demokršćani i sami tršćani bune. Dakle Cossiga direktno pomaže agresora na Hrvatsku! Nije li sramotno da nitko od visokih državnika svijeta nije uputio nikakav apel za zaštitu Dubrovnika. Javljaju da su se danas, konačno, sastali beogradski intelektualci (glumci, umjetnici i ini) na protestni miting protiv rata i očuvanja Dubrovnika. Istovremeno je stigao i sin Kralja Petra II, Aleksandar II s obitelji. Po prvi je put u domovinu svojih pređa. Poljubio komad travnjaka koji su mu donijeli, kao i kruh i sol, na pladnju. Lakrdija. Istovremno socijalistička stranka (Miloševićeva) poziva sve rodoljube u sveti boj protiv ustaša! Bezobrazno izjavljuju da je Dubrovnik okupiran od ustaša i da ga valja osloboditi! Vidim večeras na Tv da se i redatelj Miro Međimorec bori u prvim redovima gardista.

Zadar je strahovito bombardiran. Granate i mine već padaju i u sam centar Dubrovnika. Uništili su i veliki tv. toranj na Sljemenu. Što će ostati od jadnih hrvatskih gradova! Tko će ikada nadoknaditi sva ta rušenja. Broj žrtava na našoj strani već je odavno prešao tisuću!Potpuno smo rastrojeni. Što će se još sve dogoditi do 7. X. kada istječe moratorij.

 

6. listopada

Noćas se Tuđman obratio naciji. Poziva da se svi pozvani u odbranu odmah odazovu. Jutros ministri vanjskih poslova EEZ-a uputili ultimatum za prekid vatre do sutra (7.) u 24 sata. Prijete ekonomskim i drugim sankcijama. Noćasstrahovita eksplozija u blizini. Saznao da je odletio u zrak novi automobil sina nekadašnjeg ambasadora Soldatića (stanuje preko puta Sv. Klare). Ne znam zašto. On radi kod Brodomerkura.

Cossigin prijedlog nailazi na velike otpore. Ali neka gospoda u Trstu (neofašisti?) uvjetuju priznavanje Hrvatske i Slovenije vraćanjem Istre Italiji! Pod čudnim okolnostima (pad helikoptera) poginuo sadašnji zapovjednik Boke Kotorske (Đurović). Ranije živio u Splitu. Možda je i to još jedna 'tiha' likvidacija od strane KOS-a, kao u slučaju Barović?

Nazvala ponovno Mrs Cynthia, kao Amerikanka zgraža se zbog pisanja nekih američkih listova u korist Srbije, a na šetu Hrvatske. Kaže da će im poslati protestno pismo.

Bio u gradu. Po Rivi šetao s prijateljima. Sunčano, more kao ulje. Pred lukom u daljini još uvijek ratni brodovi. Noćas je uplovila Slavija, navodno su dozvolili jer su na njoj bili i promatrači EEZ. Dovela mnogo ranjenih. Još je u luci. Općina (Izvršno vijeće) potpisala je ugovor o opskrbi podzemne jedinice JNA u Žrnovnici, uz uvjet slobodne opskrbe stanovnika Šolte i uklanjanja ratnih brodova. Od svega još uvijek ništa...

Nisu stigle današnje zagrebačke novine. Nastavlja se razaranje Zadra, Dubrovnika i Karlovca. Izgleda da su samo Nijemci protestirali (telefonski) zbog razaranja Dubrovnika. Da, u ime Unescoa javio se i Piter Ustinov. Zagreb podstalnim zračnim uzbunama. Čitavo popodne Beograd i Sarajevo prenose nogometne utakmice. Kako ih nije sram!

Mi uopće nismo svijesni događaja kojeproživljavamo. Većina Hrvatske je potpuno devastirana. Najviše su, naravno, stradali mali ljudi koji su se desetljećima trudili podići kuću, stan urede, automobil kupiti. Na Lastovu s ratnog broda pucali na starog ribara koji je lovio na tunju! Koliki su to naboji mržnje! Nezapamćeno u novijoj i starijoj povijesti. Što smo im skrivili. Kakove ustaše, a gdje je Siva knjiga, gdje posljeratni genocid nad Hrvatima! Hoće li se Srbi i Crnogorci ikada više usuditi pogledati nas u oči? Hoće, to je bizantinska pasmina! A da jenetko porušio njihove "mananastire"!? U Beogradu se održava BITEF i nekakav Muzički festival...

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.