Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni listopad A.D. 1991. (3)

11.10.2021.

18:04

Autor: Frano Baras

Preslik novina Slobodna Dalmacija iz 1991.

Preslik novina Slobodna Dalmacija iz 1991.

Foto: - / -

U četiri nastavka objavljujemo skraćene ulomke iz knjige Frane Barasa "Ratni dani pod Marjanom" o događanjima u listopadu prije 30 godina na početku Domovinskog rata. U trećem nastavku o Dubrovniku koji treba spasiti!

Dubrovnik moramo spasiti !

16. listopada

Od konvoja za Vukovar opet ništa! Tuđman bio dva dana u Moskvi, bio i Milošević... Opet dogovori koji se mogu 'objesiti mačku o rep'! Srboarmija okupirala Cavtat. Po bivšoj Jugoslaviji putuje De Cuellarov izaslanik stanoviti Mr. Vance (čini mi se da je i ovaj propuvao!).

17. listopada

JRM uzaptila trajekt Marina i sprovela ga u Boku kotorsku. Popodne nekakva pucnjava u Splitskim vratima. Navodno je sa svjetionika Ražanj pucano na srbo-brodove, pak su oni uzvratili. Više sati bila zatvorena plovidba. To je pravo ludilo! Taj Vance večeras na tv izjavljuje da se mora uvjeriti je li istina da se iseljavaju domoroci iz Iloka i je li se stvarno puca na Dubrovnik. Stari je potpuno ishlapio ili se 'pravi lud'. Čini mi se da bi bilo vrijeme pokrenuti pitanje odgovornosti Van de Broeka i Carringtona. Trebalo bi ih optužiti za smrt i ranjavanje stotina i stotina gardista i civila, rušenje civilnih zgrada i drugih objekata. Ta, oni ništa ne poduzimaju, a svaka njihova tobožnja intervencija rađa još većim stradanjima. (Možda ima istine u tvrdnji Stranke prava da su u rodbinskim vezama s dinastijom Karađorđevića!)

Javili mi iz Društva francuskog prijateljstva (Marmontova 3) da je stigao ambasadorov odgovor na naše protestno pismo. Rekao prof. Lalinu (predsjedniku Društva) neka ga prevedu te pošalju Općini i Slobodnoj Dalmaciji...

18. listopada

Marina popodne konačno doplovila u Split s više stotina djece. Još uvijek nije jasno zašto su je sprovodili do Zelenike. Opet su zapalili rafineriju u Sisku. Napadaju i Hrvace, a o drugim sektorima da i ne govorimo. Sutra bi ponovo trebao krenuti humanitarni konvoj put Vukovara, ali samo po ranjenike! Uvelike se puca i uokolo Dubrovnika. A one budaletine zasjedaju u Hagu... Gledao tv izvještaje iz Haaga. Milošević ostao na cijedilu, svi ostali predsjednici republika prihvatili prijedlog EZZ. Carrington oduzeo riječ Kostiću, kada je pokušao govoriti u ime Predsjedništa. Nakon toga 'četvorka' demostrativno napustila sjednicu! Dogovoren obostrani prekid vatre.

19. listopada

Bio kod prof. Civadelića. Posudio mi knjigu dr. Vjekoslava Vrančića "Urota protiv Hrvatske" (Zagreb, 1943., Nakladna knjižara Velebit). Veoma zanimljivo, pogotovo za razumijevanje sadašnjih događanja. Ondašnja Italo-srpska urota ponavlja se s razlikom što ulogu nakadašnje II Armate danas igra JA! Pokazao mi fotografije iz ratnih dana (1941, 1943, 1944.) Nevjerojatno kako se tadašnji lokaliteti stradanja hrvatskog naroda poklapaju s onim današnjima. Na radiju slušao izjave izbjeglica iz Dubrovnika. Među ostalima Miše Martinovića i Fani Muhoberac. Slušao Radio Beograd: infamne laži! Kažu kako Ministarstvo obrane upozorava domaću i svjetsku javnost da su ustaše i strani plaćenici (sic!) planirali eksplozivom razarati stare drubrovačke zidine...! Naravno, svi prekršaji prekida vatre prebacuju se našoj strani. Sudbina konvoja s ranjenicima iz Vukovara, još uvijek nejasna. Krenuli su natrag oko 13 sati, ali su ih onda skrenuli nekim drugim putom i prikvačili im kolonu oklopnjaka, očito s ciljem da razbiju hrvatske položaje! Večeras na tv slušao razgovor s Otom Raisingerom. Kaže da je njegov "Pero" već mjesecima zaokupljen samo stradanjima Hrvatske. Jako jugo s grmljavinom i kišom. Dobro za povraćanje posada jugo-armade. U 23 sata upravo objavljena vijest da je popodne na području Slanoga crnogorski pukovnik Mladen Božović uskratio poslušnost srpskom generalu Radomiru Eremiji te sa 612 crnogorskih rezervista prešao na hrvatsku stranu! Ako je istinita, vijest je od ogromnog značenja... tako bi se Srbiji izbilo 'drugo oko u glavi'!

20. listopada

Tijekom noći oluja, kiša s grmljavinom. Zahladilo. Zagrebačke novine jutros nisu stigle. Poslije ručka otišao do kolodvora i vratio se preko mosta na Bačvice. Na Katalinića brigu iznad kavale postavljen manji top. Sve telefonske i druge veze prekinute sa Sarajevom i s Crnom Gorom. Što to znaći? Valjda ćemo saznati sutra. Naravno, banda ne poštiva prekid vatre. Harače više nego ikad po dubrovačkoj okolici. Upravo javljaju (23h) da se u Zagrebu tamošnji Dubrovčani okupljaju i traže pomoć od Vlade, od inozemstva i svih ostalih koji bi mogli pomoći. Govorio saborski poslanik Jelić, kaže da pomoć stiže...? Pošto se okupatori sve to više približavaju Dubrovniku, ponudit ću Nedjeljnoj nastavak već objavljenog "Dubrovnik pravoslavljem ugrožen".

21. listopada

Zahladilo. U Sinju pada susnježica. U planinama snijeg. Pakao oko Dubrovnika se nastavlja. Večeras na tv Otto von Habsburg otvoreno rekao da Van den Broek očito nije naklonjen Hrvatskoj. To sam naslućivao otpočetka.

22. listopada

Odnio članak "Opsada i oslobođenje Dubrovnika 1806." u nove prostorije uredništva Nedjeljnje Dalmacije, preselili su u zgradu nasuprot "Dalme". Navratio do fakulteta. Poslije u Marmontovoj 3, G. Denegri mi pokazao apel uglednog francuskog književnika i akademika Jean d'Ormessona za spas Dubrovnika objavljen u Le Figarou. Saznao da se sinoć žestoko pucalo po Žrnovnici. gađali su i Privor...

23. listopada

Iz novina saznao da će se jutros održati protestni zbor Sveučilišta protiv agresije na Dubrovnik. Telefonirao dekanu (dr. I. Babiću) da imam d'Ormessonov tekst. Pozvao me neka prisustvujem. Zbor je počeo u 12 sati. Velika dvorana Pravnog fakulteta prepuna. Rektor Jelić izvijestio da se upravo vratio iz Dubrovnika. Potresna svjedočanstva iznijele dvije studentice. Izvijestio sam o protestima pojedinih europskih intelektualaca koji reagiraju brže od političara, a zatim prevodio 'ex abrupto' D'Ormessonov apel "Il faut sauver Dubrovnik" koji završava riječima:

"Ako bi, na nesreću, Dubrovnik doista postao plijenom bombi, više ne bih mogao cijeniti Evropu čije bi rađanje bilo žigosano jednim tako užasnim zločinom. Preklinjem sve moćnike svijeta, ponajprije Europe, neka ulože svu svoju hrabrost i um, ali i hrabrost i um svih ostalih, da bi spasili Dubrovnik od uništenja koje bi osiromašilo kuglu zemaljsku..."

Još su zborili prof. Bilić, dr. Marasović, dr. Lukšić, studentica Urlić...

Popodne saznao da je d'Ormesson s nekoliko predstavnika francuskog Ministarstva vanjskih poslova i Uneska zaplovio hidrogliserom iz Baria put Dubrovnika, ali ih je srbo-četnička mornarica zaustavila i prepratila na Korčulu...

Jučer popodne granate i mine padale po samom središtu Grada, pogođeni Stradun, Rupe, i još nekoliko zgrada. Gledao prijenos francuske tv Antenne-2. Raspravljalo se "O mržnji". Sudjelovali: A. Prlja, urednik Politike, Tuđmanov savjetnik Hrvoje Šarinić, A. Glibota, neki Bećirević te trojica Francuza. Izgleda da su Francuzi konačno 'progledali'. Srpsku agresiju osobito je žestoko osudio mladi profesor A. Finkielkraut, podrijetlom poljski Židov.

24. listopada

Počela selidba srbo-armije iz Lore. Agresija se nastavlja jednakom žestinom. Kadijević proglasio opću mobilizaciju. Sutra na Sandžaku počinje rferendum muslimana, unatoč srpskoj zabrani. Konferencija u Haagu također. Kostićeva frakcija Predsjedništva najavila da neće sudjelovati. Hoće li Europa konačno poduzeti prave mjere?! U Split stigla nova skupina promatrača (šefovi Talijan i Francuz). Pušim sve to više, a cijene rastu svakodnevno...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.