Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni prosinac 1991. (3)

21.12.2021.

23:00

Autor: Frano Baras

Hrvatski dinar

Hrvatski dinar

Foto: HRT / HRT

Novi feljton u četiri nastavka iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu prosincu 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvara nova neovisna Republika Hrvatska...

 Božićni dar - Hrvatski dinar

23. prosinca 1991.

Bio na fakultetu. Poslije razgledao borove kod starog Hajdukova igrališta, dovezli ih iz Gornjeg Vakufe. Velika gužva po bankama, od danas se zamjenjuju dinari za nove hrvatske dinare 1:1 (s Ruđerom Boškovićem i zagrebačkom Katedralom na poleđinim novčanicama). Sa starima se može kupovati još samo sutra, a mijenjati ih do kraja tjedna. Naglo je zatoplilo, pak sam se jedva dovukao do kuće. Našao poruku gradonačelnikove tajnice za sutrašnji prijem u 12 sati. Popodne s kćerkom uzalud tražili su bor: na Bolu, kod Prime 3, na TTT-u u Stobreču, sve rasprodano. Konačno na Nathodniku uspjeli su kupili osrednji (800 din!). Ove godine prodan ih je rekordan broj: navodno su u kupovanju prednjačili bivši komunisti!

Nazvao urednik TV Marjan (Joško Egekher), zamolio da sutra sudjelujem sa župnikom Sv. Duje u posebnoj emisiji za Badnju večer. U Večernjakovom božićnom prilogu objavljeni Badnjaci moje mladosti , skraćeno s dosta tiskarskih grešaka. Danas su Nijemci i pismeno obavijestili Sloveniju i Hrvatsku o priznanju državnosti. Srbija i Crna Gora nisu se odazvale pozivu EEZ-a. Napadi na svim frontama se nastavljaju. Izgleda da će biti još i žešći. U BiH vrijeme: zahtijevaju dolazak plavih kaciga. Ako ih srboarmija napadne, tražit će pomoć od Turske!

Englezi i Česi se suzdržavaju od priznavanja Hrvatske. Srbija je ponudila Grčkoj da će se podržati u napadu na Makedoniju. Crnogorci opet napadaju Ston, odbijeni su, ali zato tuku topovima. U BiH ubijen još jedan od čelnika HDZ-a. Vrlo zategnuta situacija u dolini Neretve (Čapljina). Kosovo je uputilo zahtjev EEZ-u da im prizna suverenost i neovisnost, Makedonija također.

24. prosinca (Badnjak)

SD u božićnom prilogu objavila U se vrijeme godišća ... Zakasnio na prijem kod gradonačelnika (ulaz kroz zgradu bivšeg Vojnog suda). Zatekao mnoštvo zvanica... Šampanjac i bobići. Pred ulazom u dizalo stražario stasit gardist s kalašnjikovom - čestitah mu Božić! Poslije u Primi i Pothodniku potrošio zadnje jugo-dinare na darove za moje ženske. Kupio prvi broj novopokrenuta Hrvatskog tjednika. Ručak: slane srdele, muzgavci, barbuni...

U 21.15 h došli po mene iz TV Marjan. Rade u ratnim uvjetima u atomskom skloništu nedovršenog Doma omladine. U studiju “grijanje dobro za reumu”, ostale prostorije prava ledenica. Uvodno o Božiću govorio don Cvitanović. Zatim inserti iz filma Kristov život . Spomenuo sam ozbiljnost trenutka, nekadašnji običaj “božićnog primirja” (treve de Noel) koje bi u našem slučaju moglo potrajati od katoličkoga do pravoslavnog Božića. Pričao o starim splitskim običajima. Podsjetio na ratne Božiće koje su licemjerno slavili čak i partizani te one poslijeratne zabranjene. Spomenuo nedavne “jaslice u bodljikavoj žici” zbog kojih je svećenik dominikanac bio osuđen, ponoćke u Gospi od Zdravlja na Dobrome pod milicijskim nadzorom itd. Slijejedili inserti snimljeni u Velom Varošu po tekstu Ivana Kovačića “Božić i oko njega”, te “božični jelovnik” iz restorana Opatija (šteta što nisu i nas pozvali!). Na kraju se sjetih kolega sa zadarskog Filozofskog fakulteta koji su bez vode i struje... Emisija će se ponoviti prekosutra u 14 sati. Odvezli me kući poslije ponoći. Bura, žestoka pucnjava i eksplozije sa svih strana (valjda u čast Božića). Kod kuće me dočekao veoma lijepo urešeni bor. Popio sirup i andol.

25. prosinca (Božić)

Bura. Hladno. Hrvatski Božić pod projektilima. U većini župa ponoćke nisu održane iz sigurnosnih razloga. Javili se prijatelji i znanci: čestitali. Udjeljujući blagoslov “Urbi et orbi” na Trgu sv. Petra, papa spomenuo i rat u Hrvatskoj. Ručak: pašticada (odlične njoke pripremila Jelkica po Noninoj riceti), slatkiši (bolo, štrudl, torta). Poslije otvaranje “darova”: među ostalim sitnicama dobio naljepnice (hrvatski grb) za Dyanu. Svakome simbolično priložio novu novčanicu od 5 HRD. U 19 h otišli na misu, odstajao... Pucalo se jučer i danas. Sinoć naši protjerali četnike u zaleđu Šibenika (navodno su topovima tukli čak i Knin!?).Veliki dio Hrvatske je u skloništima, jutros čitava Istra. U SSSR-u odlazak Gorbačova i zloglasnoga komunističkog simbola “srpa i čekića”. Preostale: Srbija, Crna Gora, Kina i Kuba! Večeras projektili i na sam Šibenik (6 ranjenih). Zauzeli Čistu Malu, oslobođene Dragišića Gradine. U Osijeku poginula jedna osoba, više ranjeno. Zrakoplovi nadlijeću Osijek, Valpovo, Vinkovce. Tuku Đakovo, Sisak, Karlovac i Gospić (naročito), Zadar i okolica... Neki dijelovi Dubrovnika dobili su poslije punih 86 dana struju - “najljepši božićni dar”! U požeškoj općini više nema nijednog četničkog uporišta: povlačili se bezglavo, ostavljajući opremu i teško oružje. A de Michelis bi htio da mi ne poduzimamo protunapade! Posvuda velika radost zbog priznanja, ali i velika bol zbog poginulih, ranjenih, prognanih, stranih razaranja i okupiranog teritorija. Promatrači posjetili Peruču. U Sarajevu i Zenici ponovno pokušavaju mobilizirati. Vlada pozvala pučanstvo neka se ne odazove. Ukinuta je Teritorijalna obrana. Ne znaju kako se zaštiti od novog jugo-dinara. Makedonci će također imati svoj novac, upozoravaju građane da se ne mijenjaju devize za nove jugo-dinare. U Parizu biskup Notre Dame molio za prestanak hrvatske drame. Održana je misa pod vedrim nebom za one čije su župe uništene. Nadbiskup Lyona pozvao je vjernike neka podrže nastojanja hrvatskog naroda. Ipak, glavnu je ulogu odigrala Njemačka. Nadajmo se da ćemo tijekom siječnja biti ravnopravno primljeni u Europsku zajednicu.

(nastavit će se)


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.