Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni prosinac A.D. 1991. (1.)

07.12.2021.

21:36

Autor: HRT Radio Split

Napad na Dubrovnik

Napad na Dubrovnik

Foto: Pavo Urban / HRT

Novi feljton u četiri nastavaka iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu prosincu 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Barbari s Istoka razaraju Dubrovnik

1. prosinca

Sve to više reakcija na zahtjeve o demilitarizaciji Dubrovnika. Vlada je imenovana trojicu povjerenika (Rudolf, Kriste i Cifrić) za Dalmaciju. Sjedište im je u Dubrovniku. TV popodne ponovila emisiju “Antenne 5” Francuske televizije

2. prosinca

Opet gađaju dubrovačka predgrađa. Na Lastovu srboarmija skinula hrvatsku zastavu. Tuđman je održao konferenciju za tisak: zanimljivo. Ministri EEZ poštedjeli sankcija sve republike osim Srbije i Crne Gore. Aferica s talijanskim ambasadorom Bondiolijem, šefom promatrača u Dalmaciji: u Kninu darovao 'đeneralu' Vukoviću vrijedni cartier i navodno izjavio da je dobro što JNA štiti Srbe od hrvatskog klanja! Trenutno je na liječenju u Rogaškoj Slatini, po svoj prilici bit će izmijenjen. Zbog toga je jučer u Splitu boravio i Van Houten, vrhovnik promatrača.

3. prosinca

Došla Đ. Ivanišević po članku za Večernjak. Razgovarao s dr. Barbirom i on je ogorčen zbog sinoćnje emisije RAI DUE o stanovitoj Mileni iz Beograda, koja je pripovijedala kako je u Vukovaru srela djevojku koju je katolički župnik prisiljavao da s vjerenikom kolje srpsku dječicu! Koje li monstruozne svetosavske izmišljotine! A Talijani to prikazuju (to se od njih moglo očekivati!). Telefonirao je i gradonačelniku Slapničaru neka prosvjeduje kod talijanskog vicekonzula.

Popodne dovršavao Utvare bašibozuka. Vance u Osijeku (dok je bio tamo bombardiranje obustavljeno) izjavio je da je užasno to što je vidio te da će o svemu razgovarati s Kadijevićem, budući da su ga u Beogradu drukčije izvijestili. Lukavo! Crnogorci opet stežu obruč oko Dubrovnika. Od jutros deblokirane sve luke osim dubrovačke.

4. prosinca

Vrlo zahladilo: ujutro samo 5-6 C. Zasjeda Sabora, mora usvojiti novi zakon o manjinama, jer to traži EEZ. Na ribarnici krcato (valjda je pridonijela dvotjedna blokada). Kupio 2 kg srdela za 50 din i nešto malo trlja po 150. Nazvao Roda, ogorčen jer je na TV vidio u gardijskoj odori Milivoja Kujundžića – nekoć predvodnika skojevskih batinaša u našoj Klasičnoj gimnaziji. Sada je zapovjednik cjelokupne Civilne zaštite Zagreba! Valjalo bi da se takvi najprije javno pokažu za sve nekadašnje grijehe... U kratkoj vijesti da zapaljena vikendica u zaseoku Jerkovići (Privor). Popodne na fakultetu. Poslije sreo Palu (prof. Z. Palaveršić): zaprepašten je europskom sporošću, potiče me neka nastavim s pisanjem. Nazvao Ruben (Radica): danas u Vjesniku (str. 2) objavljeno njegovo prosvjedno pismo francuskom predsjedniku Mitterrandu.

5. prosinca

Opet nesanica sve do 6 sati. Nazvao je gradonačelnik P. Slapničar, tražio dopunske podatke o predloženim izmjenama naziva ulica. U redakciji SD predao drugu Nesanicu 91. Popričali o “slučaju Bondioli” (navodno je KOS tajno snimao pojedinosti njegova 'slatkog života' po hodnicima i sobama Hotela Split...) i sinoćnjoj izjavi kosmatog De Michelisa da će se Italija uzdržati od priznanja Hrvatske zbog nedovoljno zagarantiranih prava talijanskoj manjini. To je izjavio prilikom predstavljanja knjige Samoubojstvo Jugoslavije u nekoj rimskoj knjižari, bili nazočni i E. Bettiza i Spadollini. Očito je riječ o novom manevru stanovitih talijanskih krugova. Tomac mu je pismeno odgovorio već jutros. Nažalost, naša informativna služba nije dorasla zadatku! Uopće ne znamo koristiti događaje, niti ih predočiti kako treba svjetskoj javnosti. Radio Beograd se usplahirio zbog odluke Njemačke da bojkotira Srbiju i Crnu Goru (već su im zaustavili neke kamione). Prijete i Austriji koja uvažava nove hrvatske i slovenske putovnice. Pomalo ih hvata trta, ali to je tek početak. Osijek i dalje uništavaju. Saborsko je sravnjeno sa zemljom, a stanovništvo poklano! Splitska vojna Dračevac danas ispražnjena. Prilikom razminiranja teže ranjen jugooficir. Iseljenje sofisticiranih podzemnih instalacija JNA u Drobnjušu (Žrnovnica) opet odgođeno. U današnjoj SD kraća reportaža o teškim trenucima stanara u susjedstvu Divulja: Ubilo pjat i sardine. Sabor nastavio radom. Tuđman je u Bonnu. Vance putuje po Jugoslaviji: razgovarao s Miloševićem sutra će opet. Kouchner je u Osijeku. Predvečer ratni brodovi bombardirali Zadar. Kapetan Vjeko otplovio u Pescaru po prikupljenoj pomoći, na brodu je i Mrs Cynthija. HNK se sprema na gostovanje u Italiji i Austriji. Izgleda da nas Englezi još ne misle priznati. Kako su to igre? Sramota! Što će budućnost reći o EEZ-u koji se toliko kukavički odnosi prema zbivanjima u Jugoslaviji. Trećina naselja Hrvatske sravnjena je sa zemljom. Pola stanovnika je u izbjeglištvu. Samo na našoj strani ima preko 10.000 mrtvih i ranjenih!

6. prosinca

U 11.45 h zaputio se s Bačvica put Sv. Nikole Marjanskog. Ispred Lučke kapetanije hidrogliser Krila Dubrovnika s oznakama UNICEF-a. Vedro, sunčano, snažna bura, hladno. Iza zapadnog zida Židovskog groblja leži nedavno oborena čelična konstrukcija sa stotinama smrskanih žarulja: TITO. Otoci u suncu, bljesak mora. Predivno! Ali na pučini nema brodova. Ispred zatvorene crkvice (vidim je prvi put otkako je prije godinu dana obnovljena) sreo prof. Pasinija koji se vraćao iz šetnje južnim padinama. Misa je najavljena za popodne u 15 sati.Na povratku sreli zbunjenog dječaka, drniškog izbjeglicu, koji je žurio put crkvice, netko mu je rekao da će se dijeliti darovi... Poveli ga s nama do donje crkvice Sv. Nikole, u Velom Varošu. Međutim, obred je već bio završen, zatekli samo crkvenjaka i dvije-tri starice. Slijedeća misa je popodne u 17 sati.

 Na Pjaci grupice naoružanih pripadnika HOS-a, nedaleko od njih po nekoliko policajaca. Ispred stare Vijećnice prikupljaju se potpisi za oslobađanje Parage. Vratio se kući u 12.45 h. Cijelu 'veliku šetnju' obavio u šezdesetak minuta...

Doznajem da na pučini, petnaestak milja južno od Visa, gori honduraški brod što prevozi opremu i oružje JNA iz Pule te sedamdesetak članova oficirskih obitelji. Prekrcali su ih na talijanskom brodu što je plovio u blizini. Očekuje se eksplozija. U pomoć isplovila dva ratna broda s Visa i jedan hidrogliser. Od ranog jutra Dubrovnik bombardiraju s kopna i mora. Ministar Rudolf prosvjeduje zbog razaranja: ima desetak mrtvih i četrdesetak ranjenih. U staru jezgru palo stotinjak projektila. Srušen kameni križ na vrhu Srđa. Velika oštećenja. Admiral Jokić, s kojim je jučer pregovarao u Cavtatu, odgovorio je da ne zna tko je naredio otvaranje paljbe na Dubrovnik! Zapaljena je i šuma na Lokrumu. Napadaju svom žestinom i okolicu Stona. Unatoč nazočnosti M. Kouchnera bombardiraju i Osijek. G. Vance je u Sarajevu: Hrvati i Muslimani - ali ne i Srbi - prihvaćaju dolazak plavih kaciga. Izgleda da je Tuđman završio vrlo uspješan razgovor u Bonnu. Čujem da je u Split stigao general Špegelj i da obilazi HRM.

Potpuno rastrgan događajima. Kad će više prestati ovo ludilo? Što nas sve čeka do Božića? Nešto slično nije zabilježeno u novijoj europskoj povijesti. Nikad toliko mržnje, bijesa, krvoločnosti, bezumlja! Danas u SD reakcije na emitirane podvale RAI DUE. Objavljeno je i prosvjedno pismo Mani Gotovac upućeno Jagodi Buiću. Beograd je pobjesnio zbog uvedenih prometnih sankcija od strane Njemačke. Trebalo je i ranije tako stupiti, bili bi mirniji! Skoro će 19 sati. Nestrpljivo očekujem najnovije vijesti. Bura je podivljala, plastični krov nad balkonom lupeta, raspast će se!

7. prosinca

Jučer su crnogorski strvinari kasapili Dubrovnik. Predstavnici UNESCO-a javljaju da je oštećeno 30 posto stare gradske jezgre. Mrtvih 19, ranjenih četrdesetak. Vojska izjavljuje da o svemu tome nema pojma (!). Tanjug čak javio da su se HOS i ZNG borili međusobno! Također da je gradonačelnik Osijeka Kramarić predao grad (a jutros smo ga vidjeli na TV kako to demantira!). Najgore je što slične izmišljotine i laži dalje prenose inozemne agencije.

8. prosinca

Studen steže sve to više. SD objavila Utvare bašibozuka ali bez završetka gdje spominjem dvojicu Rašeta (aktualnog generala i nekadašnjeg četničkog majora koji je surađivao s Talijanima)! Prije ručka odšetao (da se zagrijem) do Zente. Jedan čudak kupao se na Firulama. Mnoštvo šetača, naročito sa psima. Izgleda da nas Amerikanci opet ucjenjuju: prijete sankcijama protiv svih republika. Kučan uputio pismo Bushu: pita zašto zbog razaranja Osijeka i Dubrovnika kažnjavati sve republike, kad se zna da je to isključivo djelo armije i Srbije? Sutra počinje famozni Maastricht! Drobnjuš konačno ispražnjen, razoružana i radarska postaja na Kozjaku. Smrzavamo se. Kako je tek Dubrovčanima i Zadranima, bez struje i stakala!

 9. prosinca

Strahovita zima. Bura. Temperatura ispod ništice. Bio na fakultetu. Pišem Zločin nad Gradom za ND. Konačno nabavio Vjesnik (od 3. XII.) s Rubenovim otvorenim pismom Mitterrandu. Vrlo dobro. Jugo vojska napušta i zgradu 'Banovine'.

10. prosinca

Drugi dan Maastrichta: dogovorili se nisu ništa. Odnio članak u ND, zatim navratio do Privora zbog vode (na sreću mjerilo nije zamrznulo). Vidio zgarište kuće PD također i ruševine dviju manjih vikendica sa sjeverne strane Drobnjuša... Sutra stižu brodovi novog konvoja Slobodni Jadran za Dubrovnik. U luku uplovila tri manja ratna broda HRM zaplijenjena u Šibeniku. Lora se polako prazni.

11. prosinca

Bio na sjednici Komisije za preimenovanje ulice (13 - 15 h). Novo naselje Žnjan nominirati po otočima (dvori) i primorskim gradovima (ulice). Sve osnovne škole nazvati po gradskim četvrtima ili toponimima. Imena velikana rezervirati samo za značajnije ustanove. Kažu mi da je jučerašnjem ispraćaju konvoja za Dubrovnik pribivalo daleko manje građana. Navečer nazvao V. Mirković: traži suradnju za Božićni prilog u SD. Gotovo do 1 sat radija na Nesanicama .

12. prosinca

Jutros u redakciji SD raspravljali o stavovima SAD, Francuske, Italije itd. Poslije sreo pravnika Mojsovića u društvu gosp. Bruera izbjeglice iz Mlina. On je potomak slavnog Marca Bruera-Bruerovića iz napoleonskih vremena, Pripovijedao nam je kako su pojedinci na kućnim pragovima ostavili po 1.000 maraka uz zamolbu da im poštede imovinu... ali sve je bilo uzaludno! U ulici Prvoboraca (danas Zvonimirova!) vidio eksploziju sličnog uništenja kafića Formule I. Preksinoć je prošla i električarska radionica kraj Sv. Duha. U Profilu kao vodič moj zapis Zločin nad Gradom s fotografijom oštećene Onofrijeve česme. TV javlja da nas je priznala Ukrajina. Tuđman je uputio još jedno pismo Bushu, a De Cuellar je izjavio da nema uvjeta za slanje plavih kaciga te da bi eventualno priznavanje Hrvatske moglo još više rasplamsati sukobe. Liburnija i konvoj stigli u Dubrovnik. Na bojištima uglavnom status quo. Priča se da mnogi dubrovački (gradski) momci izbjegavaju stupiti u gardu, da bježe na brodove preobučeni u ženske haljine... A nove osmrtnice mladih gardista nižu se svakodnevno. Koliko će ih još poginuti do Božića! srbijanske vlade Zelenović (?) podnio ostavku Predsjednik, ministar vanjskih poslova Lončar također. Poskupjeli benzin, struja, TV-pretplata...


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.