Hrvatski radio

Radio Split

Naš feljton: Splitski ratni prosinac A.D. 1991. (4)

27.12.2021.

23:36

Autor: Frano Baras

Slika okupirane Hrvatske 1991.

Slika okupirane Hrvatske 1991.

Foto: HRT / HRT

Četvrti, zadnji nastavak iz dnevničkih zapisa profesora Frane Barasa o sudbonosnim danima u mjesecu prosincu 1991. u Splitu i Hrvatskoj kada se stvarala nova neovisna Republika Hrvatska...

Nikad teže Hrvatom biti!

26. prosinca

U 10.30 u foyeru HNK-a svečana sjednica Društva prijatelja kulturne baštine u povodu 20. obljetnice osnutka. Iscrpan referat održao inž. S. Piplović. Podjela priznanja: N. Camby, S. Muljačić, P. Petrić, N. Bezić-Božanić, M. Pera, Samostan konventualaca... Dr. Kečkemet govorio o potrebi pomlađivanja društva i postavljanju bista Gaje Bulata, J. Gotovca, I. Paraća u kazalištu; a gđa. Znidarčić o rušenju groblja i Bulatove nadgrobne ploče na Sustipanu. Poslije s I. Petrinovićem raspravljao o montiranim procesima (slučaj bana / gradonačelnika Tartaglije itd), složili se da bi o tome morali svjedočiti / progovoriti nekadanji komunistički 'uglednici' koji su još živi. Popodne (15 - 16.30 h) gledao reprizu “Badnje večeri” na TV-Marjan (na ekranu izgledam staro i iscrpljeno!). Bili na misi. Kruni (Prijatelju) telefonski čestitao imendan-rođendan. Pročitao obnovljeni Hrvatski tjednik, tanak (31 str.).

27. prosinca

U banci podigao s tekućeg računa 5.000 CRD (to je nova međunarodna oznaka za 'hrvatski dinar'). I tako, dobili smo svoje novce. Golemi skokovi, a da i ne shvaćamo njihovo povijesno značenje. Presudne trenutke nikad ne doživljavamo u pravom svjetlu, nedostaje otklon. Banditi s Topčidera pustili u opticaj novu jugo-novčanicu od 5.000 s likom Andrića i Višegradskim mostom. Dovijaju se na sve moguće načine ne bi li izmudrijali nekakav batrljak “Juge”. Milošević se danas u Skoplju sastao s Gligorovim, a Vance otišao 'obrađivati' budućeg portugalskog predsjedatelja EEZ-a. Za vikend će navratiti k nama, da bi opet mutio! Bio u Cercleu; Emilio (Marin) i Gerard (Denegri) ukusno opremili izlog u Marmontovoj s člancima i faksimilima na temu “Hrvatska u Francuskoj”. Dogodine je 70. obljetnica osnutka Cerclea. Sastat ćemo se poslije Nove godine. Poslije ručka bili na groblju: obljetnica Ivanove smrti, da nam je živ bio bi u devetnaestoj...

28. prosinca

Počeo bilježiti Sjećanja na sustanarstva. U 18 sati bili na Novogodišnjem koncertu u HNK-a. Ostali samo na prvom dijelu. Pero (gradonačelnik Slapničar) mi reče da novi šef promatrača (Portugalac) dolazi oko 11. siječnja. Bura. Veoma hladno. U Zagrebu sjednica Sabora. Karlovac bombardiran cijelog dana: desetak mrtvih i tridesetak ranjenih. Nedaleko od Zagreba palo nekoliko raketa zemlja-zemlja. Čini mi se da Amerikanci opet mrežu pletu. Onaj senator što je bio kod Miloševića, zatim tajni razgovor Milošević-Gligorov, pa Kadijević-Izetbegović. Po svemu sudeći Amerikanci ne žele Hrvatsku, odnosno priželjkuju da nas vojska potpuno dotuče. Hoće li nas priznati 15. siječnja? Prljava igra.

29. prosinca

Poslije ručka navratio do “Labuda”: Rubenovu 'Zvir' našao na istom mjestu prilično dobro privezanu i sa sidrom po krmi. Mnogo oštećenih jedrilica (od pucnjave iz sada napuštene komande VPO). Ploče s natpisom Obala JNA skinute, a tablice kućnih brojeva prebrisane. Hotel Marjan krcat prebjega: po prozorima suše rublje. U Ambasadoru posluje Crveni križ. Vratio se u sumrak. Iznad Kozjaka debela bijela “greda” sniježnog oblaka. U Sv. Dominiku slikovit “betlehem” od kamenja iz ruševina - simbol Vukovara. Navečer nazvao V. Mirković, tražio podatke o prvim tiskarama u Dalmaciji i o splitskim novinama. Nazvao Rubena, kaže da su eksplozije raketa zemlja-zemlja bile strahovite. I on smatra da je ovo dio velike masonske urote protiv Pape i Vatiikana.

30. prosinca

Dubrovačka luka opet blokirana. Nazvao Đ. Ivanišević, otac joj reče da je otplovila u Dubrovnik, ali je brod zaustavljen u Korčuli. Danas napadnuto iz zraka i topovima oko 20 gradova. Ofenziva hvata maha. Prijete i Makedoniji. Vojska u pokretu na Kosovu: blokirano nekoliko sela, pucnjava, ima mrtvih. U Lisabonu razgovori: Van den Broek, Vance, Carrington i Pinhero. Vance je posjetio i Soaresa. Stigli predstavnici srbijanski i crnogorski. Izgleda da masoni (socijalističke vlade) djeluju svestrano i sinkrono. Očito je da podržavaju Srbiju. Sada opet Vance govori o nekakvom savezu samostalnih država. Stara priča... Devizna štednja na bankama ostaje blokirana: nećemo moći njome raspolagati sve do 1995.! Još se ne zna hoće li uopće isplaćivati kamate. Jadno! Izašao drugi broj Hrvatskog tjednika, opet mršavo. Slušajući u 22 sata Kroniku dana pribilježio: Agresor pojačava napade. Protekle godine u svijetu poginula čak 84 novinara - samo u Hrvatskoj 21. Večeras još jedan: Živko Krstičević, snimatelj američke TV mreže WTN, a dvojica stranih su ranjeni. Karlovčani i Dugorešani u skloništima. Tuku ih teškim topovima i višecijevnim bacačima, napadaju zrakoplovima: pet poginulih i 17 ranjenih civila, otprilike toliko i vojnika. Na Otočac rakete i 2 kasetne bombe. U Novoj Gradiški steže se obruč oko srpsko-četničke soldateske. Djeluju neprijateljski topovi i tenkovi. Oboren helikopter. (Novo oružje hrvatskih boraca?). Zrakoplovi u Novskoj raketirali civilne objekte, samo materijalna šteta. Odbijeni pješadijski napadi. U Pakracu žestoke borbe: više poginulih i ranjenih. Sisak napadaju topovima iz Petrinje: opet velika razaranja. Po 19. put posjetili ga EEZ promatrači. U Gospiću zračna i opća opasnost: kombinirani pješadijski i topnički napadi. Naši uzvratili i odbili ih. Zrakoplovi ispuštali 'paučinu'. Po Zadru, poslije 21. sata, opet padaju topnički projektili. Zrakoplovi raketirali Zemunik Donji: nema žrtava, štete velike. Napadi na Šibenik prestali tek navečer, pokušani proboj odbijen, topništvo uzvratilo. Protuzrakoplovne snage oborile MIG. Na Perući ponovno zatvoren odvod, prijeti opasnost od preljeva, Nijemci zahtijevaju međunarodni nadzor brane. U Valpovu se napad nastavlja: opća opasnost, rakete, granate, stanovništvo će i ovu noć provesti u podrumima. Opet napadnut istočni dio đakovačke općine. U Nemetinu dogovor o prekidu vatre. Po okolici Osijeka odjekuju detonacije: stigli belgijski senatori i famozni Panella. S područja Vukovara i Vinkovaca Hrvati se protjeruju, a ostalo pučanstvo očekuje dolazak plavih kaciga. Djelomična blokada dubrovačke luke: trajektima zabranjeno isplovljavanje i uplovljavanje. Popodne jedino propustili Libumiju za Bari te Iliriju koja je stigla iz Korčule. Zrakoplovi nadlijeću. Neprijateljske se linije pomiču. U Zagrebu živa diplomatska aktivnost: stigli ruski konzul i član američkog Kongresa...

Pa da nismo u pravom ratu!

31. prosinca

Zadnji dan krvave hrvatske godine. Jedne od najdramatičnijih u njezinoj povijesti. Stanje na frontama nikad gore. U Zadru kritično. Popodne se građanima obratio zapovjednik obrane i kazao da moraju prijeći u protunapad (tek sada?), upozorio neka se spuste u skloništa. Karlovac i još neki gradovi pretvaraju se u novi Vukovar. U Bosni velika uznemirenost: Hrvati napuštaju sela i bježe u Slavonski Brod. U Trebinju i Mostaru napeto. U Beogradu Vance razgovarao s Miloševićom, Kadijevićem i Jovićem o novom prijedlogu saveza država!!! Stupidno, samo Amerikancima svojstveno. Sva razaranja i svi mrtvi padaju na njihovu dušu. Hrvatska je toliko izranjena, ne znam što je još ostalo čitavo u ugroženim područjima. Nitko nas dosad nije toliko uništavao. Nikad toliko ubijao. Mekano srce hrvatsko ne smije zaboraviti! Hoćemo li biti dovoljno pametni (eh, ta hrvatska pamet!) i jednom zauvijek otpisati Srbe? Nadam se da će Split biti pošteđen, barem do 5. siječnja - do tog datuma trebaju odseliti obitelji srbo-oficira, a valjda i vojska iz Lore. Šeparović je uputio pismo portugalskom ministru vanjskih poslova koji je dobrim dijelom kriv za naše nedaće. Hoće li se išta promijeniti? Inače europska 'dvanaestorica' već su danas priznala sve (osim dvije) bivše sovjetske države (republike) - one dakle udovoljavaju njihovim zahtjevima, a mi ne. Uvijek je bilo teško Hrvatom biti, danas najteže! Sve više shvaćam da se je i o prošlom ratu obilno lagalo, kao što se laže i danas. Po svoj prilici ustaše nisu počinile ni trećinu 'zločina' koje im već pedesetak godina pripisuju. Potvrda su i splitski dani pod NDH kad je u gradu (poslije učestalih atentata) smaknuto samo četvero talaca. Zato su 'oslobodioci' obilato likvidirali 1944 / 1945... Ali o tome se šuti! Hoćemo li ikad uspjeti saznati pravu istinu? Hoće li svjetska javnost ikad ispraviti Hrvatima počinjenu nepravdu?

U Dubrovniku, točno u ponoć, u franjevačkoj crkvi bit će “Koncert za mir”: komorni orkestar iz Toulousea (stižu preko Barija) i neka američka pjevačica. Prisustvovat će Kouchner, Simone Veil, Domljan i još neki uglednici.

(KraJ)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.