Hrvatski radio

Radio Split

Nastavlja se uređivanje parka Turska kula

02.08.2015.

08:57

Autor: Joško Kalilić, RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Usprkos visoke temperature uspješno je održana i šesta zajednička akcija čišćenja i uređivanja Turske kule koja nakon svake akcije izgleda sve ljepša i atraktivnija za mnoge posjetitelje i potencijalne ulagače u ovaj najveći i najljepši park u središtu Splita.

Tursku kulu je danas posjetio i viši fizio-terapeut Vinko Tranfić koji je iznenađen veličinom i raznolikošću parka u zelenilu i neobičnoj arhitekturi te je smatra idealnom za različite forme prirodne fizikalne terapije te je obećao proučiti sa svojim stručnim timom sve mogućnosti fizio-terapije koje se mogu primijeniti uz pomoć raznolikih sadržaja koje pruža Turska kula a to uključuje i mogućnost montaže jedne „Sjedalice za vježbanje“.

Posebno nas je razveselilo sudjelovanje „Sportske udruge Gaz“ iz Trilja koja ima veliki broj konja i ponija a njezin predsjednik Boris Čabo je zainteresiran za mogućnost uređenja elipsaste staze na Turskoj kuli za jahanje konja i ponija za odrasle i djecu. Oduševljen veličinom, ljepotom i povoljnom lokacijom Turske kule pomogao je sa svojom obitelji u košnji visoke trave i pilanju suhih grana i stabala te je na kraju današnje akcije počastio sve prisutne volontere (trideset-ak) s domjenkom (čevapčići u lepinjama).

Obitelj iz Makedonije koristeći svoj godišnji odmor i danas je intezivno uređivala svoju parcelu.

Svoje parcele su uređivale i udruge „Vlaho Bukovac“ i „Bhakti Marga“ .

Članovi HGSS-a su ponovo „napali“ vrh Turske kule koristeći svoje planinarske vještine za čišćenje i osvajanje nepristupačnih dijelova velikog kompleksa gromada stijena visokih i do 20 metara.

Biciklistički Klub Krš je već izradio projekt za vožnju bicikla po gromadama stijena kojima Turska kula obiluje.

Pojedine obitelji i pojedinci su također obrađivali svoje parcele.

Pripremu terena su izvršili Parkovi i nasadi i Vodoprivreda.

Osvajanje Turske kule se kontinuirano nastavlja svaki dan a zajedničke volonterske akcije održavat će se svaku drugu subotu do svečanog otvorenja parka  koje se predviđa u rujnu.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.