Hrvatski radio

Radio Split

Ne dijelite svoje osobne i bankovne podatke

25.01.2022.

10:47

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježene su tri prijetnje, prijevara, šest teških krađa i pet krađa. U posljednja 24 sata evidentirano je sedam prometnih nesreća od kojih su u tri nesreće lakše ozlijeđene tri osobe.

Prijeteći pištoljem počinio tri razbojništva

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom koji se sumnjiči za tri kaznena djela razbojništva. Naime, provedenim istraživanjem je utvrđena sumnja kako je dana 9. veljače prošle godine oko 21.30 sati u Splitu ušao u prostor trafike gdje je prišao djelatniku i prijeteći pištoljem zatražio novac. Otuđio je nešto više od pet tisuća kuna. Također se sumnjiči kako je dana 26. siječnja 2021. godine nešto prije 20.oo sati u Kaštel Kambelovcu, ušao u prodavaonicu gdje je prišao djelatnici na kasi zatraživši cigarete a kad je dohvatila cigarete i otvorila kasu izvadio je pištolj i zaprijetio tražeći novac. Utvrđeno je kako je otuđio 3590 kuna. Spomenuti 31-godišnjak je nadalje, dana 5. veljače prošle godine oko 20.20 sati u Kaštel Lukšiću ušao u prodavaonicu gdje je na isti način prišao pultu blagajne i zatražio cigarete od djelatnice da bi potom izvukao pištolj i prijeteći zatražio da mu preda novac. Kada mu je djelatnica rekla da nema novca, 31-godišnjak je pištoljem udarao po registar kasi prijeteći i dalje da mu preda novac. Otuđio je 2800 kuna. U sklopu istraživanja je provedena pretraga stana u Solinu te je pronađen pištolj koji je koristio u ovim kaznenim djelima. Protiv spomenutog 31-godišnjaka je podnijeto posebno izviješće nadležnom županijskom državnom odvjetništvu.

Prijevara – upozorenje za građane, ne dijelite svoje osobne i bankovne podatke

Zaprimljena je prijava 22-godišnjakinje da je oštećena kaznenim djelom prijevare putem. Naime, oštećena je putem internetskog oglasnika objavila prodaju artikla, nakon čega joj se putem mobilne aplikacije obratila nepoznata osoba i dovela je u zabludu navodeći kako će kupiti njezin artikl pri tom tražeći da dostavi podatke o svojoj bankovnoj kartici i „kod“ s poleđine kartice. Kada je oštećena ustupila podatke nepoznata osoba je s njene bankovne kartice podignula novac. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/vijesti/racunalna-prijevara-upozorenje-za-gradjane/38150

Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Provaljeno u ugostiteljski objekt

Jučer je prijavljena provala u ugostiteljski objekt u Splitu, u koji je provaljeno tijekom proteklog vikenda odakle je otuđen novac iz kase i aparata za zabavu. Vlasniku je pričinjena materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Obavljen je očevid i traga se za počiniteljem.

Radna nesreća

Jučer oko 13.00 sati u Vranjicu u Krešimirovoj ulici prilikom sanacije krovišta s visine od 8 m propao je i pao na betonsku podlogu 25-godišnjak koji je vozilom hitne medicinske pomoći prevezen u bolnicu gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede opasne za život. Na mjestu nesreće je obavljen očevid od strane zamjenice općinskog državnog odvjetnika uz asistenciju policijskih službenika, dok je prilikom očevida bila nazočna i djelatnica državnog inspektorata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.