Hrvatski radio

Radio Split

Nedostaje dvadeset tisuća građevinskih radnika

13.02.2017.

11:37

Autor: Vedrana Krstić Ivanišević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Hrvatske je zadnjih godina trbuhom za kruhom otišlo oko 50 tisuća građevinskih radnika različitih struka, a trenutačno ih nedostaje barem 20 tisuća za nove poslove.U graditeljstvu nije bilo posla pa i sada kada sektor raste još uvijek je trećina investicija manje u odnosu na zlatne dane.

 Za program energetske obnove spremno je 600 objekata a uskoro će se otvoriti i program obnove za zgrade iz javnog sektora pa je ministar graditeljstva Lovro Kušćević izjavio da je razočaran jer u sektoru graditeljstva nema ljudi. Teškoće će nastati početkom radova na Pelješkom mostu i drugim većim projektima pa je Hrvatska gospodarska komora pozvala građevinare da kupe opremu i educiraju ljude te povećaju plaće kvalificiranim radnicima. Trenutačno se računa na 2000 stranih građevinara prema kvoti koju je odobrila Vlada. Potpredsjednica HGK za graditeljstvo Mirjana Čagalj misli da se u prvoj fazi radova još neće pokazati dramatičan nedostatak radnika... 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.