Hrvatski radio

Radio Split

Nemojte jesti ovu ribu! Opasno po život!

06.05.2015.

14:34

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

To je jedna od novih vrsta riba koje su se posljednjih godina pojavile u Jadranu. To je "napuhač”, riba koja je toliko otrovna da njeno konzumiranje može biti fatalno. Otrov koji proizvodi japanski fugu (Lagocephalus sceleratus) 1.250 puta je jači od cijanida.

Ova vrsta ribe sadrži izuzetno jak i opasan neurotoksin tetrodotoksin koji izaziva paralizu dišnih organa i gotovo trenutno izaziva smrt. Znanstvenici stoga upozoravaju da ovu ribu nipošto ne treba spremati za jelo, iako se u Japanu od nje posebnim procesom sprema delikatesno jelo "fugu".

To nije prvi put, jer je viđena u Jadranu evidentirana još 1992. godine. No, izgleda da je u Jadranu sad uspostavljena njena populacija jer se već mogu pronaći i spolno zreli primjerci. Riba uistinu sadrži vrlo opasne i potencijalno letalne toksine", upozorava dr. Jakov Dulčić, znanstveni savjetnik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.