Hrvatski radio

Radio Split

Norveška kraljeva garda prvi put gostuje u Hrvatskoj

02.06.2022.

17:25

Autor: HRT Radio Split

Norveška garda

Norveška garda

Foto: norway.no / norway.no

U partnerstvu s Hrvatskom vojskom, svjetski poznata Norveška kraljeva garda održat će pokazne vježbe i mimohode u Splitu i Zagrebu, 3. i 4. lipnja.

Norveška kraljeva garda, poznata po izvedbama s kombinacijom glazbe i pokaznih vježbi, prvi put gostuje u Hrvatskoj s čak 130 članova orkestra i vojnika. Garda će zapanjiti gledatelje svojim vještinama rukovanja i bacanja oružja, pucanja, marširanja, pjevanja i sviranja. Prvi nastup Garda ima u petak, 3. lipnja na Splitskoj rivi. Pokazna vježba i mimohod započinju u 16 sati, a trajat će 30 minuta.

Zagreb će ugostiti Gardu idućeg dana, 4. lipnja i to čak na dvije lokacije. Prvo će se ujutro od 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održati zajednička smotra Hrvatske vojske i Norveške kraljeve garde. Garda će prije okupljanja na Trgu održati mimohod od Zrinjevca, preko Tesline ulice i Cvjetnog trga do Trga. Poslijepodne istog dana od 18 sati Garda će održati mimohod parkom Maksimir uz pokaznu vježbu na livadi iza Vidikovca. Norveško veleposlanstvo je za tu prigodu osiguralo hrvatske i norveške zastavice koje će se podijeliti gledateljima.

Svi događaji su besplatni i primjereni za djecu, ali se posjetitelji upozoravaju da će tijekom vježbe biti ispaljeni ćorci. Također, svi sudionici koji objave svoje snimke ili fotografije s događaja na Twitteru, Instagramu, Facebooku ili TikToku pod oznakom #norwayincroatia sudjeluju u kreativnom nagradnom natječaju.

Ovo je prvi put da svjetski poznata garda gostuje u zemlji i prvi put će strana vojska nastupati na javnim površinama u Hrvatskoj. Gostovanje je rezultat kontinuirane i uspješne suradnje Hrvatske i Norveške vojske u okviru NATO saveza.

Oni koji se ne mogu pridružiti događajima, moći će pratiti izvedbe u prijenosu uživo na You Tube kanalu veleposlanstva. Prijenos osigurava tvrtka Kongsberg.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.