Hrvatski radio

Radio Split

Nove lokacije u Splitu imaju postaje za sustav javnih bicikla

19.12.2019.

14:50

Autor: Vesna Relić

Nove lokacije u Splitu imaju postaje za sustav javnih bicikla

Nove lokacije u Splitu imaju postaje za sustav javnih bicikla

Foto: - / -

Split je bogatiji za četiri nove postaje u sklopu sustava javnih bicikla te za nova 32 bicikla (12 električnih i 20 klasičnih) koji će građanima biti na raspolaganju uz već postojeće. Nove postaje postavljene su na Zvončacu (Šetalište Ivana Meštrovića), kod knjižnice Marka

Marulića (Ulica Slobode), na Vukovarskoj ulici (Higijenski zavod) te na Pazaru (Poljana kneza Trpimira uz Biskupovu palaču). 

Ukupna vrijednost ove investicije je 700 tisuća kuna bez PDV-a, a financira je Split parking. Nastavak je to ulaganja u sustav javnih bicikala nakon što je ovog ljeta postavljeno osam postaja s 50 bicikala - 20 električnih i 30 klasičnih.

Potrebu za postavljanjem novih postaja i bicikla potvrđuju i brojke koje konstantno rastu. Od postavljanja sustava sredinom srpnja pa do kraja studenog, Splićani su bicikle unajmljivali čak 7943 puta. Listopad i studeni tako bilježe rast u odnosu na rujan s više od 2000 najmova u svakom mjesecu, od kojih je listopad rekordan s 2766 najmova, što je povećanje od  gotovo 50 posto u odnosu na rujan. Posebno je ugodno iznenadio  U stuidenom, mjesecu sa više od 20 kišnih dana ipak je bilo 2291 najmova. U studenom je isto tako zabilježen najveći dnevni broj najmova od puštanja u promet sustava javnih bicikala - njih 156.

Najfrekventnija lokacija i dalje je ona na Rivi, a slijede Stari plac, Spinut i Split 3 te Joker, Kampus, Sukoišan i Žnjan. 

Ako ste još uvijek među onima koji se nisu okušali u korištenju ovog sustava, sve informacije o načinu korištenja javnih bicikla možete pročitati na https://www.splitparking.hr/javne-bicikleSama registracija je besplatna, a aktivacija računa košta 5 kuna te vrijedi za cijeli Nextbike sustav bilo gdje u svijetu, dok navedeni iznos ujedno ostaje raspoloživ na računu korisnika za sve dodatne vožnje. Cijena korištenja bicikla iznosi 5 kuna svakih dodatnih pola sata za klasični, odnosno 10 kuna za električni bicikl. Cijena sezonske pretplate iznosi 200 kuna, vrijedi godinu dana i uključuje neograničeni broj besplatnih vožnji u trajanju od 30 minuta po biciklu, dok za dodatne vožnje vrijedi isti način kao i kod 'pay as you go' opcije u prvom slučaju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.