Hrvatski radio

Radio Split

Obilježavanje Svjetskoga dana radija

13.02.2017.

08:22

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježavajući Svjetski dan radija Radio Split pripremio je prigodne razgovore u emisiji U središtu dana koja je na rasporedu u ponedjeljak 13. veljače od 12.00 do 13.00. Urednica i voditeljica je Ivona Jakić.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pridružuje se u ponedjeljak 13. veljače obilježavanju Svjetskoga dana radija (eng. World Radio Day) nizom prigodnih sadržaja u programima Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi HRTi. Svjetski dan radija proglasio je UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije (španj. Academia Española de la Radio), a datum obilježavanja odabran je prema danu kad je 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda. Inicijativa se temeljila na popularnosti i uspjehu radija koji i danas ima nezamjenjivo mjesto u ljudskoj svakodnevici. To je najdostupniji i najdinamičniji medij koji, prilagođujući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima. Radio dopire do najšire javnosti, informira nas, obrazuje i zabavlja dajući nam mogućnost sudjelovanja u programu te s njim nikad nismo sami. Zato je slogan ovogodišnje proslave Svjetskoga dana radija Radio ste vi! (eng. Radio is You!).

 „Hrvatski radio dio je europske kulturne stečevine javnih medijskih servisa i ujedno jedan od najstarijih medija na području jugoistočne Europe, a s radom je započeo kao Radio Zagreb 15. svibnja 1926. godine. Od tada do danas Hrvatski radio svakodnevno obavješćuje javnost o radu državnih i javnih institucija te svim temama bitnima za Republiku Hrvatsku i društvo u cijelosti, a svojim programima pridonosi i očuvanju nacionalnoga identiteta, jezika i kulture te potiče razvoj civilnoga društva, demokraciju, snošljivost, solidarnost i humanost”, istaknuo je u povodu Svjetskoga dana radija glavni urednik Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Vladimir Kumbrija.


Dodao je kako Hrvatski radio (HRT – HR) korisnicima nudi tri nacionalna i osam regionalnih programa te međunarodni multimedijski program HRT – Glas Hrvatske namijenjen hrvatskomu iseljeništvu i međunarodnoj javnosti te mrežnu uslugu Slušaonica. „Na svim je programima i svim platformama Hrvatski radio dostupan svima, čak i najmanjim lokalnim zajednicama, a stalnim suodnosom sa svojom publikom Hrvatski radio osluškuje njezine potrebe i nastoji obrađivati sve teme iz svih područja koja zanimaju slušatelje“, dodao je Vladimir Kumbrija. Najavio je da će se obilježavanju Svjetskoga dana radija Hrvatski radio (HRT – HR) pridružiti nizom prigodnih sadržaja u svojim nacionalnim i regionalnim programima. Emitirat će se posebni audioprilozi posvećeni Svjetskomu danu radija, a slušatelje će se pozvati da svoju sklonost radiju 13. veljače iskažu i na društvenim mrežama koristeći se ključnim riječima #WorldRadioDay.

 Prigodne sadržaje pripremile su i HRT-ove lokalne radiopostaje.  HRT – Radio Split pripremio je prigodne razgovore u emisiji U središtu dana koja je na rasporedu u ponedjeljak 13. veljače od 12.00 do 13.00. Predstavnici splitske Udruge slijepih i slabovidnih u emisiji će govoriti o radiju koji im je najvažniji izvor informacija, a HRT – Radio Split njihov je vjerni prijatelj kojega mnogi članovi udruge slušaju tijekom cijeloga dana. Razgovarat će se i s pomorcem koji desetljećima sluša radio na svojim putovanjima te s jednim od vjernih slušatelja koji će govoriti o tome zašto voli slušati upravo HRT – Radio Split. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.