Hrvatski radio

Radio Split

Obilježen Dan grada Komiže, zapaljena pasara

06.12.2017.

12:50

Autor: Bogoljub Mitraković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U petak, 1. prosinca 2017. počeo je jednotjedni program proslave blagdana sv. Mikule i Dana grada Komiže. Program završava 7. prosinca otvorenjem izložbe fotografija o napuštenim prostorima na otocima. Program je objavljen na priloženom plakatu.

Između brojnih programa izdvajamo klapski koncert u utorak 5. prosinca u 2:30 h u Spomen domu, u srijedu 6. prosinca u 9 sati je svečana sjednica Gradskog vijeća Komiže u Galeriji "Boris Mardešić", a u 10,30 h je tradicijsko spaljivanje žrtvenog broda te sveta misa u crkvi sv. Nikole (Muster).

Tradicijsko paljenje brodice 

Mještani najribarskijeg mjesta na hrvatskom Jadranu, brojni gosti i sudionici 16. regate Sv. Nikola za samce i dvojce okupili su se danas na brežuljku ispred župne crkve sv. Nikole kako bi u kršćanskom ozračju iskazali tradicionalno štovanje svom nebeskom zaštitniku, svetemu Mikuli. Prema višestoljetnom običaju, za spas svih brodova i mornara svijeta u žrtvenom ognju izgorjela je stara drvena pasara iz Visa. Procesiju i koncelebriranu svetu misu predvodio je don Milan Šarić, župnik iz Visa.

Prethodno je u galeriji „Boris Mardešić“ održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je udruzi PALAGRUZA uručena Povelja grada Komiže za skupne uspjehe i zasluge.

Posebni gosti na svečanoj sjednici bili su članovi izaslanstva općine Tordinci na čelu s načelnikom Željkom Matanovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.