Hrvatski radio

Radio Split

Obnavlja se crkva Gospe od Zdravlja

11.11.2021.

17:01

Autor: MV

Foto: Samostan Gospe od Zdravlja Split

Foto: Samostan Gospe od Zdravlja Split

Foto: - / -

Vrijeme je načelo i 85 godina staru crkvu Gospe od Zdravlja na Dobrom u Splitu pa se nakon prokišnjavanja urušio dio krova i svoda pa je, uz savjetovanja s građevinarima i konzervatorima, počela obnova krova i skele trenutačno zaklanjaju pročelje tog svetišta.

Crkva je primjer moderne hrvatske sakralne arhitekture, sagrađena je 1936. prema nacrtu projektanta Lavoslava Horvata. U crkvi se nalazi fresko slika Krista Kralja koju je izradio akademski slikar Ivo Dulčić i to je prvorazredni uzorak suvremene sakralne umjetnosti u Hrvatskoj.

12. studenoga počinje devetnica za blagdan Gospe od Zdravlja

Ususret blagdanu Gospe od Zdravlja 21. studenoga, u petak 12. sdtudenoga počinje tradicijski program devetnice, svetkovine i osmine. Ovo je druga godina da se blagdan slavi u pandemijskim uvjetima pa das bi se nesmetano moglo obavljati osobne pobožnosti i sudjelovati na zajedničkim liturgijskim obredima, franjevci su devetnicu podijelili u tri cjeline po tri dana, to jest u tri trodnevnice
Da bi se izbjeglo preveliko okupljanje, kroz devetnicu je uvedena još jedna jutarnja misa u 9 sati (prije toga su redovite mise u 7 i 8 sati) i još jedna popodnevna u 17 sati (druga je redovita večernja misa u 19 sati). Kroz devetnicu se slave tihe mise, bez pjevanja i homilije, osim mise u 19 sati, koju predvode profesori KBF-a: fra Ante Akrap, fra Ivan Režić i fra Anđelko Domazet.  

Prema savjetu Nadbiskupa i Stožera civilne zaštite, dva puta se čiste i dezinficira crkveni prostor, u podne od 12 do 14 sati i navečer od 20 do 21 sat. 

Kompletni program za svetkovinu priložen je u PDF dokumentu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.