Hrvatski radio

Radio Split

Obuka kontrolora letenja u Resniku

16.03.2021.

14:11

Autor: Ivan Perdijić

Foto Ivan Perdijić

Foto Ivan Perdijić

Foto: - / -

Hrvatska kontrola zračne plovidbe predstavila je u Zračnoj luci Split novi sustav osposobljavanja kontrolora zračnog prometa i toranjski simulator za osposobljavanje kontrolora. Softver za simulator razvili su splitski kontrolori, a obogaćen je s 80 vježbi

koje su razvili kontrolori instruktori iz cijele Hrvatske.

Krizu uzrokovanu koronavirusom vidjeli smo kao priliku te smo kontrolore iz operative preusmjerili na razvoj sustava osposobljavanja kontrolorskog osoblja – kazao je direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić.

Jedan od splitskih autora simulatora za obuku kontrolora letenja Željko Lipanović izjavio je da je s kolegom programerom Filipom Barbarićem na ideju simulatora došao 2011 godine.

Predstavljanju je prisustvovao i pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas. Poslušajte...

Inače, zračni promet je u 2020. godini u Hrvatskoj pao za gotovo 60 posto, čime smo došli na razinu zračnog prometa od prije 16 godina. Pravi oporavak, ako se suzbije pandemija koronavirusa, može se očekivati tek u 2024. i 2025. kada bi razina prometa bila kao i uspješne 20191 godine.

Pad prometa nije izbjegla ni Zračna luka Split koja je prošle godine ostvarila samo 20 posto promet u odnosu na rekordnu 2019. godinu, a ove sezone očekuje lagano povećanje prometa. Pomoćnik direktora Zračne luke Split Pero Bilas dotaknuo se i poslovnih rezultata splitskog aerodroma...

VLADO BAGARIĆ O KONTROLI LETA

ŽELJKO LIPANOVIĆ O SIMULATORU

LUKA BILAS O SIMULATORU

LUKA BILAS O PROMETU LUKE RESNIK

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Svi za Lećevicu

radionice