Hrvatski radio

Radio Split

Od 12. studenoga novi sustav emitiranja TV programa

11.10.2020.

09:00

Autor: Vedrana Dedić

Stari dvb t2 prijemnik programa

Stari dvb t2 prijemnik programa

Foto: - / -

Hrvatska do sredine studenoga 2020. potpuno prelazi na novi digitalni sustav televizijskih programa, koji se već počeo emitirati od prošle godine. Gledatelji će tako dobiti jači i na smetnje otporniji signal, no stare "debele" televizore s katodnom cijevi i male digitalne prijemnike DVB T2

koje smo priključivali na takve televizore da bismo mogli primati sadašnje digitalni zemaljski TV program, na koji smo postupno priključivani od 2002. do 2006. godine, trebat će zamijeniti novima. Osim ako već niste nabavili suvremene "tanke" plazma ili LCD televizore, koji u sebi već imaju ugrađene prijemnike za tu najsuvremeniju odašiljašku tehnologiju.

Naime, sve članice Europske unije moraju najkasnije do 2022. osloboditi dio frekvencija koje se danas koriste za odašiljanje zemaljske televizije – tzv. pojas 700 MHz – za buduće potrebe razvoja 5G mreža.

Tako ćemo, primjerice, među 14 obveznih TV kanala u zemaljskoj mreži koje primamo antenom, imati jednako kvalitetan prijem svih nacionalnih programa, a ne samo HRT1, HRT2, RTL i Nova TV kao sada.

Zato se prelazi na novi standard kodiranja H.265/HEVC i DVB-T2/HEVC signal, u Dalmaciji će to biti 12. studenoga 2020. - kazao je, u razgovoru s Vedranom Dedić, Andrej Skenderović iz tvrtke Odašiljači i veze.

Andrej Skenderović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.