Hrvatski radio

Radio Split

Od Nove godine elektronički zahtjevi za mirovinu

01.01.2021.

14:36

Autor: RS

Od Nove godine elektronički zahtjevi za mirovinu

Od Nove godine elektronički zahtjevi za mirovinu

Foto: - / -

Od 30. prosinca 2020. dostupno je pet novih e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje budućim korisnicima i umirovljenicima omogućuju predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja putem sustava e-Građani, i to za pet vrsta mirovina:

  1. Zahtjev za starosnu/prijevremenu starosnu mirovinupoveznica na uslugu
  2. Zahtjev za invalidsku mirovinupoveznica na uslugu
  3. Zahtjev za privremenu invalidsku mirovinupoveznica na uslugu
  4. Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza osiguranikapoveznica na uslugu
  5. Zahtjev za obiteljsku mirovinu iza korisnikapoveznica na uslugu

Potencijalni korisnici e-Zahtjevima mogu pristupiti koristeći se vjerodajnicama sigurnosne razine 3, kao što je m/Token ili pristupnim podatcima internetskog bankarstva, uključenih u sustav e-Građani.

Jedan od ključnih poslovnih ciljeva u digitalizaciji poslovanja HZMO-a u 2020. godini bio je omogućiti korisnicima predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja elektroničkim putem. Tijekom 2020. zaprimili smo više od 50 tisuća zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, a ovim setom e-usluga omogućit ćemo korisnicima brži, lakši i jeftiniji način podnošenja zahtjeva, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a. U 2021. nastavljamo s digitalizacijom poslovanja, prvenstveno u okviru projekta e-HZMO, kojim će se znatno transformirati poslovni procesi, ubrzati i smanjiti troškovi korištenjem naprednih IKT-a. Poboljšanje iskustva korisnika, u smislu bržeg ostvarenja prva kroz razvoj elektroničkih usluga, bit će u fokusu i u 2021. godini“, izjavio je Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a.

Riječ je trećem setu e-usluga HZMO-a u 2020. godini, u srpnju je omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, a u prosincu e-Zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Uz nove e-usluge, u sklopu sustava e-Građani korisnicima su dostupne sljedeće elektroničke usluge HZMO-a: elektronički zapis o radnopravnom statusu, informativni izračun mirovine, uvid u podatke o prijavama na osiguranje i odjavama s osiguranja, uvid u podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, uvid u podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje, e-potvrde iz mirovinskog sustava (Potvrda o stažu i plaći, Obavijest o ostvarenom drugom dohotku i Potvrda o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja), Kalkulator doplatka za djecu, dostava obavijesti u Osobni korisnički pretinac, uvid u podatke o školovanju radi ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu, Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu i Zahtjev za nacionalnu naknadu za starije osobe.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.