Hrvatski radio

Radio Split

Od pobjede 1945. do pobjede 1995.

12.01.2019.

18:19

Autor: RS

Od pobjede 1945. do pobjede 1995.

Od pobjede 1945. do pobjede 1995.

Foto: - / -

U povodu Dana međunarodnog priznanja RH, a u okviru projekta “Od pobjede 1945. do pobjede 1995.” danas je u Kaštelima u organizaciji Udruge veterana domovinskog rata i antifašista, Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i grada Kaštela

otvorena izložba ratnih fotografija NOR-a i Domovinskog rata koju je otvorio potpredsjednik VeDRA-e general HV u miru Veselko Gabričević.
 
- U Drugom svjetskom ratu znali smo izabrati pravu stranu, bili smo na strani pobjednika koji su porazili fašizam. U Domovinskom ratu golobradi mladići bez naoružanja,sa domoljubljem u srcu krenuli su u stvaranje svoje države - kazao je general Gabričević i dodao:
- Imali smo sreću da je na čelu bio dr. Franjo Tuđman, general i antifašist koji je znao da jedino pomirba svih Hrvata donosi uspjeh. Postavlja se pitanje zašto ovo danas treba govoriti? To nam je obveza koju nam je ostavio naš vrhovni zapovjednik. U Domovinskom ratu naime, nije bilo podjele na lijeve i desne, crne i crvene, ustaše i partizane. Udruga VeDRA će se boriti da se ti principi i danas sačuvaju jer branitelji nisu branitelji nijedne stranke, a zbog svih 14.000 branitelja koji su dali svoj život za ovu zemlju, ova se udruga mora boriti da se ti principi sačuvaju - zaključio je Gabričević.
 
Okupljene je pozdravio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Kaštela Željko Ađutantov koji je kazao kako su i sudionici NOR-a i Domovinskog rata pobjednici, a Josip Milat predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita je rekao kako ne možemo utjecati na promjenu prošlosti, ne možemo odrediti smjer budućnosti, ali možemo utjecati da ta budućnost bude pravednija bez ikakvih diskriminacija.
Predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić kazao je:
-Ako branitelji izgovore da je pobjeda bila 1945. kao što je bila i 1995. onda su svi naši problemi nestali kao rukom odnešeni. Samo treba priznati da je vojska u II svjetskom ratu bila oslobodilačka i onda je projekt “Od pobjede 1945. do pobjede 1995.” dovršio svoju misiju.
 
Prije samog otvorenja izložbe položen je vijenac na spomen obilježje ispred Doma hrvatskih branitelja, a na okruglom stolu su govorili Zoran Radman veteran Domovinskog rata, pričuvni časnik HV-a i predsjednik UHRM Šolta, Dragan Markovina povjesničar, Branko Dubravica veteran Domovinskog rata i politolog, Renato Matić sociolog i veteran Domovinskog rata i Tihomir Rajčić povjesničar. Moderator je bio Jurica Pavičić, veteran Domovinskog rata i član VeDRE.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.