Hrvatski radio

Radio Split

Odakle uvoziti radnu snagu u turizmu?

26.02.2019.

17:04

Autor: RS, HGK

Odakle uvoziti radnu snagu u turizmu?

Odakle uvoziti radnu snagu u turizmu?

Foto: - / -

U Županijskoj komori Split održan je okrugli stol o temi "Strana radna snaga - izazovi i rješenja za uspješnu turističku sezonu" s ciljem konstruktivne rasprave o aktualnoj temi nedostatka radne snage te iznalaženja mogućih rješenja u sektorima turizma i trgovine.

''Turistička sezona nam je pred vratima, a nedostatak radne snage evidentan problem. Stoga smo organizirali ovaj okrugli stol kako bismo okupili stručnjake, iz realnog sektora i institucija, na iznalaženju mogućih rješenja problema radne snage u turizmu i trgovini’’, rekao je na početku okruglog stola predsjednik ŽK Split Joze Tomaš.

''Manjak radne snage ograničavajući je faktor i jedan od gorućih problema s kojim se susreću poslodavci, posebno u sektorima koji čine temelje gospodarskog rasta poput proizvodnje, graditeljstva, turizma. U ovom trenutku trebamo dati priliku stranoj radnoj snazi, te ujedno ne prestati raditi na vraćanju naše domaće radne snage'' naglasila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Mirjana Čagalj.

Unatoč ovogodišnjem povećanju kvota dozvola za uvoz radne snage na brojku od 65.100, od čega su u turizmu kvote povećane za više od 100%, radna snaga i dalje predstavlja problem koji muči naše tvrtke. U raspravi su sudjelovali predstavnici tvrtki iz sektora turizma i trgovine, koji su iz prve ruke ukazali na stanje u djelatnostima, probleme s kojima se susreću i načine na koje ih rješavaju, te predstavnici institucija uključenih u navedenu problematiku.

''Pred nama je jedna iznimno uspješna sezona za koju se moramo dobro pripremiti. Iako atmosferu destinacije najbolje prenose domaći ljudi, za kratkoročna rješenja problema radne snage u turizmu su nam potrebi savjeti stručnjaka koje ćemo danas ovdje čuti'', rekla je direktorica Turističke zajednice grada Splita, Alijana Vukšić.

''Hrvatska gospodarska komora je davno anticipirala današnji problem, odnosno da će demografski trendovi, izlazak iz recesije i ulazak u Europsku uniju dovesti do nedostatka radne snage. Mi imamo velike kontingente ljudi koji su izvan svijeta rada poput mladih, prisilno prijevremeno umirovljenih, osoba s invaliditetom i dr., ali i da ih sve stavimo u pogon mi smo prisiljeni uvoziti radnike'', rekao je savjetnik u HGK za radnu politiku i zapošljavanje, Davorko Vidović. Vidović je najavio da se ide u izmjenu Zakona o strancima te da ćemo u lipnju imati zakon kojim će biti omogućen uvoz radnika bez kvota i s jednostavnim procedurama.

Žana Alfirević, zamjenica predsjednika Strukovne grupacija ugostiteljskih djelatnosti pri ŽK Split, u čijem su vlasništvu splitski restorani No Stress iKinoteka, navela je da im problem predstavljaju stalni odljevi kadrova, a Sandra Čanić, voditeljica ljudskih resursa u hotelu Radisson Blu, da na različite načine, programima osposobljavanja te formalnog i neformalnog obrazovanja, nastoje zadržati ključne zaposlenike. Ukazala je i na važnost vraćanja kadra nakon sezone, a dobar iskustva imaju s praksom cirkularnosti radnika, odnosno mogućnosti da radnik koji je primjerice ljetnu sezonu odradio u Splitu zimsku odradi u Amsterdamu.

O iskustvima rada s filipinskom radnom snagom, pohvalno je govorio direktor agencije za zapošljavanje pomoraca Pasat d.o.o., Ino Munitić. ''Nama je važna kvaliteta usluge, a pravilnom selekcijom, filipinski radnici, koji su vrijedni, požrtvovni i diskretni, to mogu ponuditi'', rekao je Munitić.

Iako ima manji problem s nedostatkom radne snage nego turizam, trgovina je djelatnost koja je ove godine prvi put navedena u raspodjeli dozvola za uvoz radne snage. ''Mi u Tommy-ju provodimo programe interne obuke te različite dodatne edukacije svojih zaposlenika kojima nastojimo zadržati radnike'', rekao je Ivo Bukša, voditelj ljudskih resursa u ovom najvećem dalmatinskom poslodavcu.

Diana Jakšić, načelnica Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprava splitsko-dalmatinska, govorila je o procedurama za uvoz stranih radnika, Renato Jerončić iz regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Splitu o statistici i mjerama HZZ-a poput Stalnog sezonca, a Ante Antunović iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područne služba u Splitu o novoj mogućnosti zaposlenja raznim skupinama umirovljenika na četiri sata dnevno.

Uvoz strane radne snage je nužan, izborili smo se za kvotu od 65.100 dozvola za uvoz radne snage, i to je dobro kratkoročno rješenje problema, ali krajnji je cilj sustavno rješenje problema, bolje povezivanje obrazovanja i tržišta rada, te uvođenje sustava dualnog obrazovanja koji zagovara HGK, čulo se na okruglom stolu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.