Hrvatski radio

Radio Split

Odlazak meštra o' ćakule Davora Meštrovića

18.02.2017.

10:03

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Splitu je u četvrtak, 16. veljače 2017. u 79. godini života preminuo Davor Meštrović, jedan od posljednjih reportera koji se u eter javljao na fetivom starom splitskom govoru. Više od desetak godina surađivao je i u programu Radio Splita.

Najprije je javljao što petkom ujutro "jema" na splitskom pazaru i ribarnici, a zadnjih nekoliko sezona neizostavni je suradnik i naše nedjeljne emisije "Kad se smijah tad i bijah", u kojoj je objavio više od stotinu svojih zgoda, anegdota, fjaba i šaljivih pričica. Tako je objavljen i CD nosač zvuka "Meštar o' ćakule" s izborom njegovih humoreski iz te emisije.

Davor Meštrović javljao se i u programu Radio Brača, a nekoliko je sezona vodio i jutarnja javljanja uživo iz Marmontove ulice na Splitskoj televiziji. U svojim je javljanjima koristio stare zaudobjene spli'ske riči, umočene u pučke zgode s rive, Matejuške i Velog varoša.  

I ne sluteći iznenadni odlazak, podsjetili smo ga početkom veljače u njegovu domu i snimili zadnji prilog koji ćemo čuti u emisiji "Kad se smijah" 18. veljače. U toj priči, s njegovim upečatljivim fikcijskim dodatkom, spominje i svoj davni put na Brač po drva, jer je dugo godina bio vozač u Elektrodalmaciji. 

Davor Meštrović rođen je 18. srpnja 1938. godine, i bit će pokopan na splitskom groblju Lovrinac u ponedjeljak, 20. veljače 2017.

Hvala ti, dragi Davore, za svaku besidu, i sada uveseljuj anđele!

Poslušajmo jedno Davorovo javljanje u naš program iz 2010. godine!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.