Hrvatski radio

Radio Split

13:29 / 27.10.2021.

Autor: Zoran Vukičević

Odluka Vlade o ograničenju cijene goriva je dobar kratkoročni "time out"

EFST

EFST

Foto: - / -

Cijene goriva će biti visoke dok to bude odgovaralo proizvođačima a odluka vlade da ograniči cijenu je načelno dobra, kao kratkoročni "time out". Do povećanja cijena je došlo zbog tržišnog povećanja cijene derivata a ne do povećanja troškova proizvodnje.

Regulacija je suprotna načelu tržišne ekonomije ali mi trenutno ni nemamo pravo tržište. Svijetli primjer je SAD gdje su za vrijeme 2. svj. rata regulirali i cijene i cijenu rada, točnije plače, i imali najveći povijesni rast proizvodnje!

"Unatoč inflaciji koja u Hrvatskoj trenutno iznosi 3,1 posto kamate neće znatnije rasti ni u našoj zemlji niti u EU jer to neće dozvoliti središnje banke i cijeli bankarski sustav. Postoji cijeli niz mehanizama kojim se kontrolira rast kamata a tzv. "upumpavanje novca" traje još od prošle velike krize. Mi smo u krizi ali ovo nije venezuelanska kriza. Cijenu krize moramo platiti i odabrano je da to bude tzv. "Inflacijski porez",  upozorava makro-ekonomist dr. Željko Garača, profesor na splitskom Ekonomskom fakultetu s kojim je u jutarnjem programu Radio Splita 20. listopada 2021.g.  razgovarao Zoran Vukičević:

dr. Željko Garača 1 dio

dr. Željko Garača 2 dio

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.