Hrvatski radio

Radio Split

Oduzeto oružje, za vikend patrole će nadgledati paljenje vatre

25.03.2022.

17:54

Autor: PU Splitsko-dalmatinska

Oduzeto oružje

Oduzeto oružje

Foto: PU Split / PU Split

Tijekom protekla 24 sata na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena je prijetnja, teška tjelesna ozljeda, računalna prijevara, tri oštećenja tuđe stvari, pet krađa i požar na vozilu, a evidentirane su i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom - izvijestila je policija.

Sumnjiči se za tešku tjelesnu ozljedu

Policijski službenici PP Kaštela dovršili su kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjakom. Utvrđena je sumnja da je 23. ožujka 2022. na kaštelanskom području narušavao javni red i mir kojom prilikom je napao 59-godišnjakinju kojoj je konstatirana teška tjelesna ozljeda u vidu frakture prsta na ruci. Nadalje je utvrđeno da je istom prilikom uputio prijetnje 61-godišnjaku. Uz kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kaznena djela teška tjelesna ozljeda i prijetnja doveden je policijskom pritvorskom nadzorniku.

Teško ozlijeđena u napadu psa

Jučer oko 19 sati na ulici u Kaštel Lukšiću pas koji se nalazio bez nadzora, za sada nepoznatog vlasnika napao je i ugrizao za nogu 62-godišnjakinju kojoj je pružena liječnička pomoć i konstatirana teška tjelesna ozljeda. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

U Sinju pronađeno i oduzeto oružje i streljivo

Policijski službenici PP Sinj dovršili su kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakom kod kojega je prethodno na triljskom području pronađena i oduzeta cijev lovačke puške, puške i razno streljivo. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Sumnjiči se za tešku krađu

Policijski službenici II. PP dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom provedenim zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teška krađa. Naime, utvrđena je sumnja da je u ožujku 2022.na području Podstrane provalio u prostorije automat kluba i otuđio novac. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv njega je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Požar na Braču

Vezano uz događaj požara koji je izbio na području Novog Sela na Braču u garažnom prostoru u kojem su se nalazili odloženi dijelovi i stari motocikli, policijski službenici su dovršili očevid i utvrdili sumnju da je uzrok požara otvoreni plamen. Oštećene osobe su upućene u proceduru podnošenja prijave, a počinjena materijalna šteta se procjenjuje na oko 30 tisuća kuna

Sumnjiči se za općeopasnu radnju

Policijski službenici PP Omiš dovršili su kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjakom koji se sumnjiči da je na području Jesenica ispalio pirotehničko sredstvo kojom prilikom je došlo do požara. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju zbog sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Zajedničke ophodnje policije i vatrogasaca nadzirati će stanje na terenu

Obzirom na činjenicu da smo u protekla dva tjedna na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježili veći boj požara, PU splitsko-dalmatinska i Županijska vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije donijeli su zajedničku odluku o ponovnom intenziviranju rada zajedničkih ophodnji na terenu.

Tijekom predstojećeg vikenda, vatrogasci i policajci u zajedničkim ophodnjama obilaziti će područja na kojima postoji rizik od izbijanja požara. Cilj intenzivnijeg nadzora je prevencija, smanjenje broja požara, a time i štetnih posljedica, ali i sankcioniranje osoba koje se ponašaju suprotno propisima i odlukama koje su na snazi.

Zajedničke ophodnje posebno će obilaziti područja Sinja, Imotskog i Solina, odnosno područja kod kojih je povećana mogućnost izbijanja požara, što zbog lokacije terena, ali i drugih faktora koji mogu na to utjecati.

Zakonom o zaštiti od požara normirano je kako će se novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit za prekršaj fizička osoba koja izazove požar, a osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kuna.

Koristimo priliku još jednom skrenuti pozornost građanima da se ponašaju odgovorno, poštuju pravila i zakonska ograničenja vezano uz paljenje vatre na otvorenom jer je u ovom trenutku to zabranjeno. Nemojte svojim neodgovornim ponašanjem ugroziti sebe, živote drugih i imovinu građana.

Nemojte biti nepromišljeni i neodgovorni kada je u pitanju sigurnost ljudi i imovine.

Rezultati akcije 24-satnog nadzora brzine kretanja

Jučer, 24. ožujka 2022. održan je 24-satni nadzor brzine u okviru ROADPOL-ove aktivnosti Speed Marathon.

Za provođenje pojačanog nadzora brzine kretanja vozila korišteni su svi raspoloživi uređaji za nadzor brzine i maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika. Nadzor je proveden na 91 lokaciji na području PU splitsko-dalmatinske. Kontrolirano je 651 vozilo i utvrđeno 320 prekršaja.

Najveća brzina izmjerena u Splitu iznosila je iznosila 112 km/h, na dionici kolnika ulice Zbor narodne garde na kojem je ograničenje brzine 60 km/h. Ta brzina je izmjerena kod osobnog automobila kojim je upravljao 19 -godišnjak.

Najava pojačanog nadzora cestovnog prometa za vikend

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija i tijekom ovog vikenda nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti nadzora cestovnog prometa usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebno vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela, a činjenjem kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama. Aktivnosti će se također usmjeriti i na ponavljače teških prekršaja u prometu tzv. “recidivista“.

Sve sudionike u prometu pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikala, pješake i vozače bicikla.

Prilikom sudjelovanja u prometu pazite na sebe i druge!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.