Hrvatski radio

Radio Split

Oko 6 tisuća Splićana dobit će božićnicu od 300 do 500 kuna

12.12.2020.

10:48

Autor: RS

Oko 6 tisuća Splićana dobit će božićnicu od 300 do 500 kuna

Oko 6 tisuća Splićana dobit će božićnicu od 300 do 500 kuna

Foto: - / -

Grad Split je najavio podjelu božićnica koje su prvi put uvećane prošle godine i po pojedinim kategorijama iznose od 300 do 500 kuna umjesto nekadašnjih 150 do 300 kuna. Osim nove kategorije od prošle godine - korisnika zajamčene minimalne naknade koji imaju rješenje Centra za socijalnu skrb,

ove godine je novost da će po po prvi puta božićnicu dobiti i njegovatelji koji su od ove godine ostvarili pravo na novu mjeru Grada Splita, i to u visini od 500 kuna.

Očekuje se da će pravo na božićnicu ostvariti oko 6.000 korisnika.

Ovih dana počinje isplata božićnica sljedećim građanima na području Splita:

Umirovljenicima s ukupnim prihodima do 2.000,00 kuna koji od Grada Splita ostvaruju pravo na potporu u sklopu projekta „Moj zlatni Split“ s prebivalištem na području Grada Splita u trajanju od najmanje tri godine prema slijedećim kategorijama i iznosima:

    • umirovljenicima s ukupnim prihodima do 900,00 kuna: u iznosu od 500,00 kuna

    • umirovljenicima s ukupnim prihodima u visini od 900,01 kuna do 1.500,00 kuna: u iznosu od 400,00 kuna

    • umirovljenicima s ukupnim prihodima u visini od 1.500,01 kuna do 2.000,00 kuna: u iznosu od 300,00 kuna

Novčani iznosi bit će im dodijeljeni na karticu Moj zlatni Split.

Nova kategorija su njegovatelji s prebivalištem na području Grada Splita u trajanju od najmanje tri godine i koji od Grada Splita primaju potporu njegovateljima te će se pravo ostvariti isplatom na račun korisnika u iznosu od 500,00 kuna.

Zatim, pravo na božićnicu u iznosu od 300,00 kuna ostvaruju korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb s prebivalištem na području Grada Splita u trajanju od najmanje tri godine i koji od Grada Splita primaju naknadu te će se pravo ostvariti isplatom na račun korisnika.

Pravo na božićnicu u iznosu od 300,00 kuna mogu ostvariti i umirovljenici mlađi od 60 godina, čija mirovina iznosi do 2.000,00 kuna s prebivalištem na području Grada Splita u trajanju od najmanje tri godine, a pravo će se ostvariti isplatom na račun korisnika.

I naposljetku, korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb s prebivalištem na području Grada Splita mogu ostvariti božićnicu u iznosu od 300,00 kuna, a pravo će se ostvariti isplatom na račun korisnika.

Važno je naglasiti da umirovljenici mlađi od 60 godina koji ispunjavaju uvjete trebaju popuniti zahtjev u kojem će navesti broj računa, dostaviti potvrdu o visini mirovine (preslik zadnjeg odreska, Rješenje o visini mirovine i sl.) i preslik osobne iskaznice. Ukoliko su primatelji mirovine iz inozemstva je potrebno donijeti potvrdu o visini te mirovine i potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da ne koriste mirovinu RH.

Korisnici zajamčene minimalne naknade koji ne primaju od Grada Splita nikakvu subvenciju za ostvarenje prava trebaju popuniti zahtjev u kojem će navesti račun na koji će se izvršiti isplata božićnice.

Zahtjevi se mogu preuzeti i predati od danas 7. prosinca 2020. godine do 31. prosinca 2020. godine u centralnoj pisarnici Grada Splita, a dostupni su i na web stranici: www.split.hr. Zahtjev moraju podnijeti umirovljenici mlađi od 60 godina i korisnici zajamčene minimalne naknade koji ne primaju subvencije od Grada Splita - izvijestili su iz Banovine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.