Hrvatski radio

Radio Split

Premijera drame "Okretište" Damira Karakaša

06.12.2022.

13:36

Autor: Mladen Vuković

Press konferencija

Press konferencija

Foto: HRT / HRT

Nagrađivani roman Damira Karakaša Okretište premijerno će, u režiji Dina Mustafića, izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split 8. prosinca - najavljeno je danas na susretu s novinarima.


Autofikcionalni Karakašev roman o traumatičnom događaju iz vlastitog života u dramsku je formu preveo Darko Lukić, a dramaturginja je Marina Vujčić. Glavnu ulogu Damira tumači Mijo Jurišić, a u ostalima Petra Kovačić Botić, Ana Marija Veselčić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Anastasija Jankovska, Filip Radoš, Luka Čerjan i gitarist Goran Cetinić Koća. Glazbu je skladala Tamara Obrovac.

Okretište govori o tihoj naknadnoj borbi brutalno napadnutog protagonista, njegovim pokušajima da smogne snage za nastavak života. 

Za Okretište je Damir Karakaš dobio regionalnu književnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2021. na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Drago mi je da mi se tekst igra u Splitu u kojemu sam živio u mladim danima - kaže Damir Karakaš:

Damir Karakaš

Sarajevski redatelj Dino Mustafić po treći put režira u splitskom HNK-u i ističe potentan scenski i filmski tekst, poručujući da u poredstavi ne arbitriraju i ne nude konačne odgovore o nasilju, osveti i oprostu:

Dino Mustafić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.